Știri din zonă
Biserica Sfânta Cuvioasă Parasheva din localitatea Tibru, va fi resfințită duminică
Duminică, 12 iunie 2016, începând cu ora 9,30 va avea loc resfinţirea bisericii Sfânta Cuvioasă Parasheva din localitatea Tibru, jud. Alba. Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie Arhierească vor fi oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Cel mai vechi lăcaş de cult ortodox de pe teritoriul satului Tibru, a cărui amintire a rămas în memoria colectivă, s-a amenajat în Pădurea Bisericii de pe Gruiul Puţului. Biserica de lemn era de mici dimensiuni, ea răspunzând nevoilor credincioşilor, puţini la număr în acele vremuri. Alegerea locului pentru amenajarea lăcaşului de închinăciune, o zonă retrasă, sugerează nevoia de refugiu în perioade nesigure.
După 1770, comunitatea, mai numeroasă, găseşte resursele financiare necesare pentru construirea unei biserici din piatră şi lemn, acoperită cu paie. Locul ales pentru noua biserică, care domină satul, indică existenţa unei comunităţi puternice şi stabile. Configuraţia bisericii nu este cu precizie cunoscută, dar lăcaşul de cult a fost folosit pentru slujbele religioase până în anul 1853.
Creşterea numărului credincioşilor şi a posibilităţilor materiale l-a determinat pe preotul Dimitrie Şandru să decidă construirea unei biserici noi, pe locul celei vechi, care a fost demolată în anul 1853. Data edificării locaşului de cult este consemnată într-o inscripţie-pisanie, aflată pe un bloc de piatră de formă dreptunghiulară, păstrat sub o firidă semirotundă, săpată în peretele de piatră, care separă altarul de naos. În această pisanie este scris că biserica s-a construit în timpul împăratului Francisc Iosif I, episcop al Ardealului fiind Andrei Şaguna, protopop Grigorie Raţiu, paroh Dimitrie Şandru, epitrop Macarie Rusan, cântareţ Vasile Rusu.
Între anii 1986-1988 biserica este împodobită cu veșmânt pictural, în tehnica frescă, sub păstorirea preotului Petru Medruț, iar între anii 2008-2015 sunt efectuate ample lucrări de consolidare și modernizare, la exterior și interior, culminând cu restaurarea picturii, sub păstorirea preotului Tudor Man.
După familia preoţească Şandru (sec. XIX), parohia a fost păstorită de următorii preoţi: Alexiu Neagoe (1876-1916), Victor Oţoi (1916-1927), Ştefan Jurcă (1928-1959), Ovidiu Popescu (1960-1972), Gheorghe Stoica (1972-1973), Nicolae Negru (1974-1980), Petru Medruţ (1981-1993), Gheorghe Hriţac (1993-1998), Florian Borza (1998-2007) şi Tudor Man (2007-prezent).
Biserica comunităţii din Tibru, prin vechimea ei, este o dovadă a trăiniciei şi perenităţii aşezării şi a locuitorilor săi.
Evenimentul de duminică vine să încununeze munca din ultimii nouă ani şi să aducă binceuvântarea lui Dumnezeu peste comunitate prin lucrarea plenară a harului în liturghia arhierească.
Invităm pe toţi fii Tibrului, dar nu numai, să participe la Sfânta Liturghie şi să se închine la una dintre copiile icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoarea de cancer, din Sfântul Munte Athos, care va fi adusă spre închinare în aceste zile, în parohia noastră.
Paroh,
Pr. Tudor Man
Știri din zonă
ÎPS Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, din Galda de Jos
Joi, 12 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în localitatea Galda de Jos.
De la ora 12.00, ÎPS Irineu, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11. Așezământul social se află sub coordonarea părintelui Eugen Ciufudean, preot al parohiei Galda de Jos, protopopiatul Alba Iulia.
La eveniment au participat cei șapte beneficiari ai Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, alături de cei șase beneficiari ai Locuinței maxim protejate, nr. 12, aflată în apropiere. La final, ÎPS Irineu le-a adresat celor prezenți cuvinte ziditoare de suflet și sfaturi duhovnicești, după care le-a oferit daruri celor 13 beneficiari. Apoi, au luat cuvântul domnul Alexandru Sinea, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, și doamna Mirela Mîndroc, director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba.
Locuința maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din Galda de Jos funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia începând cu luna iunie a anului 2024, cu binecuvântarea și prin atenta purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. În această perioadă s-au realizat ample lucrări de modernizare, printr-o investiție de aproape . , bani proveniți din fondurile proprii ale Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Lucrările au inclus montarea de uși și geamuri noi, renovarea completă a băilor, camerelor și holurilor, instalarea de parchet și gresie, vopsirea pereților și modernizarea sistemului de canalizare. Exteriorul a fost, de asemenea, complet renovat, incluzând aplicarea unei lavabile decorative și refacerea trotuarelor perimetrale.
Locuința maxim protejată pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din localitatea Galda de Jos oferă servicii complexe de găzduire și ocrotire pentru șapte persoane adulte cu afecțiuni neuropsihice care beneficiază de îngrijirea unei echipe de profesioniști, formate din medic psihiatru, psiholog, medic de familie, asistent social și asistent medical. Serviciile oferite beneficiarilor în cadrul locuinței includ cazare, masă zilnică, îngrijire specializată și suport permanent. Locuința maxim protejată reprezintă un model de îngrijire integrată în care persoanele cu dizabilități primesc sprijin pentru a-și desfășura activitățile zilnice într-un mediu sigur și stabil.
Știri din zonă
Amenzi de aproape 50.000 de lei aplicate de polițiști, în urma unei acțiuni cu efective mărite organizate de IPJ Alba la Sântimbru
Miercuri, 27 noiembrie 2024, polițiștii Secției de Poliție Rurală Galda de Jos, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, Serviciului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, alături de reprezentanți ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba, ai Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Alba și ai Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Alba au organizat o acțiune în sistem integrat, pe raza comunei Sântimbru, județul Alba.
În cadrul acțiunii, au fost legitimate 158 de persoane, au fost verificate 94 de autovehicule au fost controlate două unități comerciale.
În urma controalelor au fost constatate 38 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 49.220 de lei, iar ca și măsură complementară, a fost confiscată cantitatea de 41 de kilograme de produse perisabile care aveau termenul de valabilitate depășit.
Știri din zonă
Bărbat de 35 de ani din Sântimbru reținut de polițiști, după ce și-a lovit vecinul cu pumnul în zona feței
Luni, 18 noiembrie 2024, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din comuna Sântimbru, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Cercetările sunt continuate.
• Informații de background
La data de 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Știri din zonă
Bărbat din Sântimbru cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat și lovit un vecin
Duminică, 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro