Știri din zonă
Comuna Stremț – câștigătoarea festivalului-concurs „Cultură pentru cultură” 2016
La sfârșitul săptămânii trecute, în Munții Apuseni s-a desfășurat renumitul ”Târg de Fete de pe Muntele Găina” – cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară moțească în aer liber, care se desfășoară tradițional, de peste 200 de ani, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie – ziua Sfântului Ilie, pe un platou montan situat la o altitudine de peste 1400 metri, la limita județelor Alba, Hunedoara, Arad și Bihor.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria și Consiliul Local Avram Iancu, iar din 2006 acest eveniment este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, în centrul comunei Avram Iancu desfășurându-se și în acest an finala Festivalului-concurs ,,Cultură pentru Cultură”. Din păcate, în acest an vremea nu a fost tocmai prielnică unei serbări câmpenești, meteorologii au anunțat pentru această zonă cod portocaliu de ploi torențiale pe perioada celor două zile, iar ploaia a început sâmbătă dimineața, puțin după ora 11, în timpul manifestărilor de la Complexul Muzeal Avram Iancu și a continuat în timpul paradei artiștilor participanți la concursul „Cultură pentru cultură”.
În jurul orei 13, concursul a debutat pe scena amplasată în centrul comunei Avram Iancu, cu sunetele de tulnic și cuvântul de deschidere al primarului localității, Sandu Heler, artiștii urcând pe scenă în urma tragerii la sorți a ordinii în care vor evolua, iar în apropiere au fost amplasate și corturile cu preparate gastronomice și diferitele meșteșuguri prezentate de comunele finaliste. Juriul din acest an a fost format din Sergiu Vitalian Vaida – realizator emisiuni folclorice, prof. univ. dr. Ilie Moise – cercetător, Mircea Câmpeanu – etnomuzicolog, Tiberiu Groza – director Ansamblul ,,Dor Transilvan” din Cluj Napoca, Adam Romi – sculptor, grafician, pictor, Ramona Cucea – specialist gastronom, aceștia vizitând standurile concurenților și urmărind prin ploaie cea mai mare parte a concursului la care au participat sute de artiști amatori, din aproximativ 15 localități a județului, care s-au calificat la finala județeană. Printre vizitatorii standurilor – care nu au fost în număr foarte mare de această dată, probabil din cauza vremii – am întâlnit și câțiva străini veniți și de pe alte continente, turiștii fiind atrași de produsele gastronomice expuse și de meșteșugurile tradiționale: felurite bucate tradiționale calde care au fost gătite în timpul concursului; preparate care se păstrează pe timpul iernii; plăcinte pe vatră; haine și încălțăminte, războaie de țesut; strung manual pentru cioplirea lemnului; foale pentru încălzit fierul și prelucrarea acestuia; demonstrații de cusături, împletituri și cioplituri, confecționare de încălțăminte, îmbrăcăminte, diverse unelte sau scule. Totodată, foarte interesante și apreciate au fost spectacolele de pe scenă unde s-a cântat vocal și instrumental, s-a jucat și au fost prezentate 4 obiceiuri populare: 2 obiceiuri de nuntă oferite de Săliștea și Stremț, o șezătoare oferite din comuna Roșia de Secaș și un obicei de străvechi Paște, din Bistra, denumit ,”Prăgșorul”.
Un alt fel de ”spectacol” a mai fost oferit de autobuzele și microbuzele artiștilor împotmolite în noroi, acestea fiind tractate cu două utilaje puternice sau împinse de oameni pentru a ieși în drumul asfaltat din câmpul pe care s-a format noroi din pricina ploii.
Juriul a premiat pe marii câștigători: locul al IV-lea, comuna Săliștea; locul al III-lea, comuna Șona; locul al doilea comuna Bistra, venită mai de aproape cu un număr mare de participanți, diferite meșteșuguri și produse gastronomice, iar câștigătoare a fost desemnată comuna Stremț, premiul fiind înmânat primarului Traian Ștefan Popa.
După terminarea competiției, pe scenă au urcat pe rând și au susținut până la miezul nopții recitaluri de muzică populară și ușoară numeroși artiști: Ansamblul folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni – dirijor prof. Gheorghe Bădău; Ansamblul folcloric ,,Pomnênka” din Cehia; Ansamblul folcloric ,”Augustin Bena” Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ; Leontina Fărcaş; Cornel Borza; Nicolae Furdui Iancu; Cornelia Radocea, Gino&Band; Ro-Mania; Direcția 5. Târziu, la miezul nopții, a fost programat un foc de artificii și discotecă pentru tinerii care au rămas în centrul comunei, ploaia revenind aici după lăsarea nopții.
În Avram Iancu, serbarea a cuprins nu numai zona scenei, ci şi tot centrul comunei, aici sosind sute de turişti din toată ţara. În centrul comunei, printre numeroși comercianți cu lucruri de tot felul, am întâlnit doar 4 meșteri populari din Țara Moților, care au venit să-și vândă obiecte din lemn, făcute ca și strămoșii acestora în urmă cu sute de ani: tulnice, ciubere, donițe, butoaie, furci, cozi pentru diferite unelte și altele. Aceștia au declarat că au vândut o parte din produse turiștilor din România, fără a avea vânzări foarte bune însă.
Ovidiu CULDA
Știri din zonă
ÎPS Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, din Galda de Jos
Joi, 12 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în localitatea Galda de Jos.
De la ora 12.00, ÎPS Irineu, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11. Așezământul social se află sub coordonarea părintelui Eugen Ciufudean, preot al parohiei Galda de Jos, protopopiatul Alba Iulia.
La eveniment au participat cei șapte beneficiari ai Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, alături de cei șase beneficiari ai Locuinței maxim protejate, nr. 12, aflată în apropiere. La final, ÎPS Irineu le-a adresat celor prezenți cuvinte ziditoare de suflet și sfaturi duhovnicești, după care le-a oferit daruri celor 13 beneficiari. Apoi, au luat cuvântul domnul Alexandru Sinea, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, și doamna Mirela Mîndroc, director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba.
Locuința maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din Galda de Jos funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia începând cu luna iunie a anului 2024, cu binecuvântarea și prin atenta purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. În această perioadă s-au realizat ample lucrări de modernizare, printr-o investiție de aproape . , bani proveniți din fondurile proprii ale Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Lucrările au inclus montarea de uși și geamuri noi, renovarea completă a băilor, camerelor și holurilor, instalarea de parchet și gresie, vopsirea pereților și modernizarea sistemului de canalizare. Exteriorul a fost, de asemenea, complet renovat, incluzând aplicarea unei lavabile decorative și refacerea trotuarelor perimetrale.
Locuința maxim protejată pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din localitatea Galda de Jos oferă servicii complexe de găzduire și ocrotire pentru șapte persoane adulte cu afecțiuni neuropsihice care beneficiază de îngrijirea unei echipe de profesioniști, formate din medic psihiatru, psiholog, medic de familie, asistent social și asistent medical. Serviciile oferite beneficiarilor în cadrul locuinței includ cazare, masă zilnică, îngrijire specializată și suport permanent. Locuința maxim protejată reprezintă un model de îngrijire integrată în care persoanele cu dizabilități primesc sprijin pentru a-și desfășura activitățile zilnice într-un mediu sigur și stabil.
Știri din zonă
Amenzi de aproape 50.000 de lei aplicate de polițiști, în urma unei acțiuni cu efective mărite organizate de IPJ Alba la Sântimbru
Miercuri, 27 noiembrie 2024, polițiștii Secției de Poliție Rurală Galda de Jos, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, Serviciului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, alături de reprezentanți ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba, ai Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Alba și ai Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Alba au organizat o acțiune în sistem integrat, pe raza comunei Sântimbru, județul Alba.
În cadrul acțiunii, au fost legitimate 158 de persoane, au fost verificate 94 de autovehicule au fost controlate două unități comerciale.
În urma controalelor au fost constatate 38 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 49.220 de lei, iar ca și măsură complementară, a fost confiscată cantitatea de 41 de kilograme de produse perisabile care aveau termenul de valabilitate depășit.
Știri din zonă
Bărbat de 35 de ani din Sântimbru reținut de polițiști, după ce și-a lovit vecinul cu pumnul în zona feței
Luni, 18 noiembrie 2024, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din comuna Sântimbru, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Cercetările sunt continuate.
• Informații de background
La data de 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Știri din zonă
Bărbat din Sântimbru cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat și lovit un vecin
Duminică, 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro