Rămâi conectat

Actualitate

Marți, 7 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din orașul Teiuș

Publicat

în

În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, ÎPS Irineu, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la acest așezământ aflat în rețeaua socială a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Irineu le-a adresat beneficiarilor Centrului sfaturi ziditoare de suflet și cuvinte duhovnicești, vorbindu-le totodată despre însemnătatea istorică și spirituală a Locurilor Sfinte. La final, Arhipăstorul Alba Iuliei le-a oferit vârstnicilor daruri și iconițe cu Maica Domnului.

În cuvântul rostit cu ocazia acestei vizite pastorale, ÎPS Irineu noastre a spus: „Aflându-vă aici, împovărați de mulțimea anilor și de greutatea neputințelor, poate vă întrebați: De ce noi nu mai avem o soartă mai bună? Eu vă spun că nu contează atât de mult cele exterioare, cât contează relația iubitoare a sufletului tău cu Cel Atotputernic. Fără iubirea de Dumnezeu este imposibil ca oamenii să aibă o soartă mai bună, mai fericită. E minunat să plasezi iubirea de Dumnezeu mai presus de soartă, și în clipa în care o simți intens, El să-ți ofere totul. Sfântul Apostol Iacob zice că fericită este acea persoană care rabdă ispita, adică încercările diverse, pentru că astfel «va primi cununa vieții pe care Dumnezeu le-a făgăduit-o celor ce-L iubesc» (Iacov 1, 12)”.

Centrul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș a fost înființat în anul 2011, funcționând sub directa coordonare a părintelui arhimandrit Vasile Crișan, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava. Activitatea desfășurată în cadrul așezământului este una complexă, oferind celor 12 beneficiari o gamă largă de servicii sociale, medicale, consiliere spirituală, toate aducând siguranță și alinare persoanelor ocrotite aici. Slujba de binecuvântare a Centrului a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu în data de 1 octombrie 2013, cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicilor.




Actualitate

Persoană rănită, după ce un autoturism a derapat și s-a răsturnat în afara DN 14B, la Teiuș

Publicat

în

O persoană a fost rănită, în dimineața zilei de joi, 19 decembrie 2024, după ce un autoturism a derapat și s-a răsturnat în afara DN 14B, pe raza orașului Teiuș.

 

„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și de prim ajutor medical, la un accident rutier produs pe DN 14 B (Teiuș). În accident este implicat un autoturism, o persoană care necesită îngrijiri medicale. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.




Citește mai mult

Actualitate

Polițiștii locali din Teiuș alături de nevoiași, înainte de Crăciun. Acțiunea „Fă un bine celui de lângă tine!” a ajuns la cea de-a XI-a ediție

Publicat

în

Polițiștii locali din Teiuș sunt aproape de familiile nevoiașe din localitate și anul acesta înainte de sărbătoarea Crăciunului, în cadrul acțiunii „Fă un bine celui de lângă tine!”, un eveniment devenit tradiție de 11 ani.

„Cât costă un zâmbet pe o fată de copil? Colegii noștri de la Politia Locală au dat astăzi răspuns la această întrebare și s-au implicat total în cadrul acțiunii noastre anuale „Fă un bine celui de lângă tine!”.

Emoțiile copiilor, mulțumirea părinților, toate la un loc ne-au demonstrat că omul poate face, atunci când vrea, adevărate minuni, iar acțiunea noastră, începută cu 11 ani în urmă, trebuie continuată!

Felicitări tuturor celor implicați!”, au transmis reprezentanții Primăriei orașului Teiuș.




Citește mai mult

Actualitate

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | teiusinfo.ro

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | teiusinfo.ro

Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.

De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole.

Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Citește și: mesaje de Sfantul Nicolae

Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.




Citește mai mult

Actualitate

Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024 | teiusinfo.ro

Publicat

în

Nume derivate din Andrei care își serbează onomastica de Sfântul Andrei 2024 • Nume care se sărbătoresc de Sf Andrei Semnificația numelui | teiusinfo.ro

În 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei si bineînțeles îi sărbătorim si pe toți aceia care poarta numele Andrei sau nume derivate din acesta. Aproape 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica sâmbătă, de ziua Sfântului Apostol Andrei.

Astfel, 717.602 cetățeni romani poarta numele Sfântului Apostol Andrei.

Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica duminică, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.

Citește și: felicitări de Sfantul Andrei

Majoritatea bărbaților, respectiv 346.959, poarta numele de Andrei. Alți 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre, potrivit statisticilor MAI.

Pentru a știi care sunt toți sărbătoriții acestei zile, pentru a nu rata pe cineva mai jos sunt câteva nume derivate din numele Andrei, iar pentru cei care vor sa știe semnificația numelui Andrei, aflați ca acesta vine din greaca si înseamnă: bărbăție, curaj.

Iată numele derivate din numele Andrei:

Andreea
Andra
Andrada
Andraș
Andruș
Andruța
Andreas
Andrias
Andries
Adi
Andi
Andu
Andru
Andreiu
Edra
Endre
Deia
Deea




Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius