Rămâi conectat

Administrație

Mirel Hălălăi, primar Teiuș, cu privire la bugetul pe 2020: „Mare parte din bani o să îi trimitem pentru continuarea lucrărilor din infrastructură”

Publicat

în

Investiții masive în infrastructură la Teiuș. Străzi care urmează să fie asfaltate, centru de tineret și o nouă clădire pentru muzeu sunt doar câteva dintre proiectele de anul acesta. 

Mâine, 18.02.2020, consilierii locali ai orașului Teiuș sunt convocați pentru votarea bugetului pe anul 2020. „Este un lucru important, întrucât după aceasta se va vedea modul cum se vor derula proiectele în oraș. Sunt proiecte ambițioase, la care am muncit mult timp pentru a le duce la îndeplinire. Excedentul bugetar va fi îndreptat spre dezvoltarea orașului.O parte din bugetul din acest an a avut la bază propunerile venite de la consilierii locali, indiferent de factura lor politică. Bugetul este făcut din veniturile proprii ale orașului, taxe și impozite și bani care vin prin alocații bugetare. Pentru proiectele europene, primarul a spus că este o anumită cota de autofinanțare, de obicei 2%. Aparent acest 2% este puțin, dar raportat la volumul mare de cheltuieli este destul de mult”, a declarat pentru Radio UNIREA FM, Mirel Hălălăi, primarul orașului Teiuș.

De asemenea, primarul a mai vorbit despre proiecte de viitor, infrastructură și canalizare.

• Centrul de tineret pe fonduri europene

Proiect în valoare de 14,8 milioane lei, bani care vor veni prin POR (Programul Operativ Regional), pentru edificarea unui centru de tineret. Suntem în fază avansată pentru stabilirea constructorului. Conform planului, primarul orașului Teiuș, speră ca în vară să se poată da drumul lucrărilor. Este un centru așteptat nu doar de către tineri. Proiectul include și un bazin, dar unul olimpic, pentru performanță.

• Muzeu pentru dezvoltarea culturală și educațională

Este un nou proiect pentru care sunt alocați peste 800 000 lei prin POR. În momentul de față este un muzeu, dar este mic și nu reușeșete să acopere ambițiile oamenilor din Teiuș și exponatele. Pentru aceasta se va construi un muzeu nou care va face ca orașul să fie reprezentat așa cum se cuvine. Primarul speră ca în maxim un an de zile lucrările să fie începute.

• Infrastructură, apă, canalizare

„Sunt lucrări de infrastructură care au generat un mare deranj și pentru asta am rugat concetățenii să aibă răbdare. Mare parte din bani o să îi trimitem pentru continuarea lucrărilor din infrastructură. Mai avem de acoperit cel puțin 15% din rețeaua de canalizare a orașului și de îmbunătățit rețeaua existentă. Pe partea de apă, este inadmisibil ca în secolul XXI să existe case care nu sunt racordate la rețeaua de apă potabilă”, a declarat primarul orașului Teiuș.

Potrivit declarației primarului, se vor continua lucrările de asfaltare. Sunt în plan trei străzi care o să intre de urgență în renovare, cu pluviale, cu trotuare, cu asfalt. Este vorba de cartierul Cetățuie, strada Bisericii și strada Axente Sever. Acestea reprezintă primul pachet de străzi care vor intra în modernizare. Mai apoi, primăria va face tot posibilul pentru obținerea de finanțări pentru restul străzilor. ”În trei ani, standardul de asfalt din orașul Teiuș a fost adus de la 1,2 km la 14 km. Am făcut tot ce a trebuit în infrastructură pentru a putea turna asfalt”, a declarat primarul Mirel Hălălăi.

Primarul a evidențiat nevoia de a investi și în infrastructura din satele aferente orașului, pe care le vede „ca un întreg funcționând cu centrul civic laolaltă. Și satele au nevoie de asfalt și satele au nevoie de canalizare și toți au nevoie de așa ceva”.

În cazul în care lucrările nu vor putea fi derulate încă din acest an, primarul dorește să finalizeze proiectele și studiile pentru ca în cel mai scurt timp, să poate fi demarate lucrările.

• Investițiile

Contractul de iluminat public a fost semnat prin POR, în valoare de 1 milion de dolari, va aduce un plus orașului printr-un iluminat de calitate, scăzând costurile, iar banii rezultați să poată fi folosiți tot în infrastructură.

În ceea ce privește finanțarea pentru asfalt, au fost două surse: bugetul local și bani proveniți din Programul Național de Dezvoltare Locală. Ca urmare a eligibilității în cadrul PNDL, a fost asfaltat satul Beldiu.

Referitor la anul 2019, primarul a spus că a fost un an bogat în realizări. S-a reușit realizarea podului care leagă Centrul Civic de satele aparținătoare. De asemenea, s-a reușit asfaltarea a 6-7 străzi.

Întreținerea se realizează atât în regie proprie, cât și prin externalizare. S-a hotărât externalizarea pentru serviciile care necesită personal specializat.

Din punct de vedere social, statistic, la nivelul anului 2012 au fost peste 120 de asistați sociali care aveau drept de muncă și prestau muncă în folosul comunității. De-a lungul timpului s-a ajuns la un număr de doar 20 de persoane care pot presta munca în folosul comunității. Asistații sociali sunt foarte puțini, unii ori aleg să stea, iar alții au ales să plece în alte părți.

La nivelul orașului Teiuș se regăsește Asistența comunitară care are rolul de a se implica în situațiile delicate, încercând să identifice problemele fiecărui asistat social.

Anul 2020 se dorește a fi un an al investițiilor. Prioritatea 0 va fi continuarea investițiilor și susținerea celor noi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Liberalul Aurel Breaz, votat viceprimar al orașului Teiuș de „alianța” PNL-AUR

Publicat

în

Liberalul Aurel Breaz, fostul contracandidat al actualului primar la alegerile locale din 9 iunie 2024, este noul viceprimar al orașului Teiuș, ales vineri de consilierii locali.

 

Doi candidați au fost nominalizați pentru funcția de viceprimar la Teiuș. Este vorba de Cristian Sularea de la PSD și Aurel Breaz de la PNL. Sularea a obținut șase voturi ale consilierilor locali, iar Breaz 9 voturi.

Primarul Mirel Vasile Hălălai a reacționat printr-o postare pe rețelele de socializare, în urma alegerii lui Breaz și acuză o „alianță toxică PNL-AUR”.

„Alianța toxică AUR – PNL a funcționat și la Teiuș. AUR nu si-a pus candidat iar voturile lor sau dus direct în remorca PNL. Cum să poți avea încredere în astfel de oameni. Iată deci cum una se spune la televizor și alta se face în politică. Minciuna are picioare scurte dar asta este o alta poveste. Una cu alta, urez succes noului viceprimar în persoana domnului Aurel Breaz și îl aștept alături de mine la muncă”, a transmis primarul Mirel Hălălai.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Investiție de 1,5 milioane de lei în digitalizarea serviciilor oferite de Primăria Teiuș către cetățeni

Publicat

în

Primarul Mirel Hălălai anunșă că a fost semnat contractul de „Digitalizare la nivelul orașului Teiuș” prin care se va simplifica accesul cetățenilor la serviciile instituției.

„A fost semnat, la sediul primăriei noastre, contractul „Digitalizare la nivelul orașului Teiuș”, un contract de peste 1,5 milioane de lei, extrem de important pentru simplificarea accesului concetățenilor noștri la serviciile primăriei, la informațiile publice, monitorizarea traficului din orașul nostru, creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin montarea a 80 de camere video performante, monitorizarea calității aerului si a poluării în general, într-un cuvânt un pas important spre un viitor în care, cetățeanul să fie pe primul loc prin tot ce oferă administrația publica locala din orașul nostru” a scris primarul Mirel Hălălai, pe pagina personală de facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Investiție de peste 5 milioane de lei în extinderea rețelei de canalizare din orașul Teiuș

Publicat

în

Administrația orașului Teiuș a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede extinderea rețelei de canalizare menajeră din Teiuș. Valoarea totală estimată a investiției este de 5.381.335,72 lei.

Potrivit documentației, în SP din zonă se colectează apa menajera de pe străzile studiate, apoi este pompată în cel mai apropiat cămin exisent/SP existentă. Racordurile vor fi executate prin amplasarea căminelor de racord la limita de proprietate, pentru evitarea spargerilor în zonele carosabile și asfaltate a drumurilor din localitate execuția traversărilor se va realiza prin subtraversare cu foraj orizontal, dacă este cazul. În zona de accese unde prin lucrarea de canalizare este necesară spargerea acceselor acestea se vor reface și vor fi aduse la starea inițială înainte de interventie. In zonele unde exista trotuare daca in urma interventiei este necesara spargerea trotuarelor, acestea vor fi refacute si aduse la starea initiala inaintea interventiei.

– Lungimea totală a rețelei de canalizare gravitațională este de 5357 m
– Lungime rețea canalizare sub presiune (refulare) 175 m (74 m nu se suprapun traseului gravitational)
– Numărul de cămine 130 buc
– Număr stații de pompare SP- 3 buc
– Număr de racorduri gravitaționale 287 buc

Sistemul de canalizare propus va fi sistem separativ. Regim: umed. Apele uzate menajere evacuate din instalaţiile sanitare interioare sunt conduse spre canalul exterior amplasat între proprietăți și drumul asfaltat/pietruit. Structura rutieră se va reface la terminarea lucrărilor, funcție de tipul existent la execuția lucrărilor.

Canalizarea menajeră proiectată pentru această investiţie se va realiza din tuburi PVC SN4, cu Ø = 250 mm, iar racordurile de la constructii se vor realiza din tevi din PVC, cu Ø min = 160 mm. Colectoarele de canalizare vor fi pozate la o adâncime corespunzătoare cerintei pentru asigurarea pantei necesare pentru a transporta gravitaţional apele uzate catre staţiile de pompare prevazute precum si de evitarea pericolului de inghet.

Conductele se vor poza în șanțuri, pe un pat de pozare din nisip compactat de 10 cm. Peste generatoarea superioara a acestora se va pune in opera un strat de nisip de 10 cm, care se va compacta manual. Pana la cota superioara a santului, deasupra stratului de nisip se vor realize umpluturi cu balast ( in zonele carosabile), respectiv cu pamant ( in zonele verzi).

Pământul în exces se va evacua în locația indicată de către Beneficiar. Se va face tot posibilul ca și căminele de vizitare vor fi amplasate pe traseul colectorului principal de transport ape uzate menajere să fie utilizate ca și camine de racord. Însă acolo unde nu a fost posibil, se vor amplasa și cămine de racord. Căminele de vizitare se propun din beton circulare, Ø int = 800-1000 mm, cu elemente tronconice de reducere la Ø int = 625 mm, cu capace din fonta carosabile sau necarosabile, functie de zona de amplasare.

Racordul se va realiza prin ramificații sau piese de branșare din PVC.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Tânăr de 23 de ani din Teiuș amendat de polițiștii locali și obligat să curețe zona, după ce a aruncat gunoi menajer pe domeniul public

Publicat

în

Un tânăr de 23 de ani din Teiuș a fost amendat de Poliția Locală și obligat să curățe zona afectată de gunoiul menajer pe care l-a aruncat ilegal pe domeniul public.

„Batălia cu nesimtirea unor concetateni de-ai noștri, care nu inteleg ca trăim intr-un oraș civilizat si aruncă gunoi menajer cu complicitatea unor detinători de utilaje cu tractiune animală continuă la noi, la Teius!Politistii locali teiuseni l-au depistat pe numitul R.B.N. din Teius, de 23 ani, care si-a aruncat gunoiul in complicitate cu un conducator de atelaje, pe domeniul public al orasului, fiind sanctionat cu suma de 1000 lei si obligat sa salubrizeze locul! Haideti sa luam pozitie cu totii impotriva unor astfel de apucaturi, care patează fata orasului nostru, pentru a avea un oras curat si cochet!”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș, pe pagina de facebook a instituției.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius