Actualitate
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Bobotează 2014. Cum să-ţi afli norocul şi ursita în dragoste | teiusinfo.ro
Obiceiuri de Boboteaza. Tradiţii de Bobotează. Superstiţii de Bobotează 2014 | teiusinfo.ro
Tradiţia spune că Boboteaza este momentul când cerurile se deschid, iar îngerul păzitor dezvăluie tinerilor care le este norocul şi ursida în dragoste.
Fetele care doresc să îşi viseze ursitul trebuie sa “fure” sau să accepte de la preot un firicel de busuioc sfinţit. Se spune că dacă îl vor ţine în sân sau îl vor pune sub perna înainte de a adormi, dar şi daca postesc şi se roagă Sfântului Ioan în ajun de Bobotează, îl vor vedea in vis pe cel cu care le este hărăzit să se căsătoreasca.
În unele zone ale tarii, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământata doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase. Prin tradiţie, se ţine post negru (sau zi de sec) în Ajunul Bobotezei. Se spune că cei care reuşesc să nu mănânce şi să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.
După ce iau agheasma de la preot, fetele tinere obişnuiesc să se îmbăieze de trei ori în râu sau să-şi toarne apă pe cap simbolic. Precum s-a adunat poporul la malurile Iordanului, tot aşa se vor strânge petitorii la uşa fetei respective.
Obiceiuri de Boboteaza – sfinitirea apei
In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Pregatirea acestui moment se face, si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul satului, de obicei intr-un spatiu mai larg – unde sa fie cel putin o fantana -, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari de lemn si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii.
Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma, fiecare satean isi ia apa sfintita in vasele de lemn sau de sticla cu care a venit de acasa. Pe drumul de intoarcere ei striga “Chiraleisa”- pentru belsugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului si pentru cresterea cat mai mare a canepii – si toarna cate putina agheasma in toate fantanile intalnite in cale. Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei.
Boboteaza – Superstiţii şi practici populare de purificare a spatiului si de alungare a spiritelor malefice
Boboteaza cumuleaza elemente specifice de reinnoire a timpului calendaristic, la riturile crestine adaugandu-se practici populare de purificare a spatiului si de alungare a spiritelor malefice. In Bucovina, purificarea aerului se facea, candva, prin focuri si fumegatii, in cadrul unui obicei numit Ardeasca. Aceasta manifestare avea loc imediat dupa sfintirea apei cand tinerii se retrageau pe locuri mai inalte, avand asupra lor carbuni aprinsi ce fusesera folositi anterior la aprinderea secaluselor, si aprindeau focurile de Boboteaza. Rugul era facut din vreascuri si frunze uscate stranse de feciori cu o zi inainte. Tinerii cantau si dansau in jurul focului si sareau peste foc, atunci cand acesta se mai potolea, in credinta ca vor fi feriti, astfel, de boli si de pacate. La plecare, fiecare lua carbuni aprinsi cu care, odata ajunsi acasa, afumau pomii din livada in scop fertilizator. De asemenea, inconjurau casa cu pulberea folosita ca incarcatura pentru secaluse crezand ca, in acest fel, casa va fi ferita de primejdii, mai ales de trasnete.
In cele trei zile, cat tine Boboteaza in Bucovina, exista sate in care vecinii, prietenii si rudele obisnuiesc a se colinda reciproc, dupa cum exista comunitati in care, in aceste zile, reapar mascatii. Tinerii, mascati in babe si mosnegi, colinda mai ales pe la casele unde se gasesc fete de maritat, obiceiul fiind o reminiscenta a cultului mosilor si stramosilor precum si a unor vechi practici fertilizatoare.

Actualitate
Bărbat de 39 de ani cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe strada Octavian Goga din Teiuș
Ieri, 14 aprilie 2025, în jurul orei 07.10, polițiștii din Teiuș au oprit, pentru control, pe strada Octavian Goga din orașul Teiuș, un autoturism condus de un bărbat de 39 de ani, din Municipiul Aiud.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Bărbat de 34 de ani reținut de polițiștii de la Postul de Poliţie Transport Feroviar Teiuş. Vezi motivul
Polițiștii Postului de Poliţie Transport Feroviar Teiuş au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 34 de ani, din localitatea Filipeștii de Pădure, județul Prahova, bănuit de săvârșirea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri.
Din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că, în cursul zilei de azi, 12 aprilie 2025, bărbatul de 34 de ani, în timp ce se afla în compartimentul unui tren din Gara din Teiuș, ar fi săvârșit acte de exhibiționism, provocând indignarea unei femei de 32 de ani, care se afla în același compartiment.
În cauză, polițiștii desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri.
Actualitate
Bărbat de 44 de ani reținut de polițiștii din Teiuș, după ce a fost depistat conducând băut și cu permisul suspendat, pe strada Clujului
La data de 23 martie 2025, în jurul orei 15.20, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Teiuș au oprit, pentru control, pe strada Clujului din oraș, un autoturism condus de un bărbat de 44 de ani, din județul Mehedinți.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Ulterior, la aceeași dată, în jurul orei 18.10, bărbatul a condus autoturismul, pe strada Clujului din Teiuș, fiind oprit de către polițiști.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,58 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit că acesta are suspendat dreptul de a conduce autovehicule, din data de 23 martie 2025.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influenta alcoolului și conducere fără permis, iar polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de bărbatul de 44 de ani.
Actualitate
Minoră de 14 ani, dispărută de la o casă de timp familial din Teiuș, căutată de polițiști
Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din orașul Teiuș, județul Alba. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
La data de 5 martie 2025, în jurul orei 18.10, Poliția Orașului Teiuș a fost sesizată de către reprezentantul unei case de timp familial, din oraș, cu privire la faptul că, în dimineața aceleiași zile, în jurul orei 07.30, minora CALO ALEXANDRA-NARCISA, în vârstă de 14 de ani, a plecat din casă și nu a mai revenit până în prezent.
Minora are următoarele semnalmente:
• 1,60 cm înălțime;
• 55 kg;
• păr lung, roșcat;
• ochi căprui;
• ten închis.
La momentul dispariției, purta geacă neagră, pantaloni de culoare verde și pantofi sport de culoare neagră.
Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării ei, iar aceasta a fost dată în urmărire.
Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea minorei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
UPDATE: „Minora a fost identificată pe raza județului Sălaj. Aceasta este în stare bună”, a mai transmis IPJ Alba.
-
Din Județacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 12 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica| teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024 | teiusinfo.ro