Actualitate
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe | teiusinfo.ro
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire, sărbătorită de români în 25 martie | teiusinfo.ro
Blagovestenia este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata în documente, dintre sarbatorile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbatoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie.
Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cădea aceasta.
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire
Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.
De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.
Este interzis sa dormi prea mult in aceasta zi caci in caz contrar vei fi somnoros de-a lungul intregului an.
O alta superstitie spune ca nu este bine sa cauti pasarile de oua in aceasta zi sau sa le pui sub closca caci altfel puii vor iesi schimonositi, cu doua capete, sau se vor imbolnavi. Totodata, ouale ouate de Buna Vestire nu se pastreaza si nici nu se consuma.
Evita sa te certi in aceasta zi ori altfel vei avea parte de galcevi de-a lungul intregului an.
In unele zone ale tarii, exista obiceiul de a face un foc in curte, in dreptul usii, si a se pune pe langa foc 3 strachini cu apa, sare si paine care mai tarziu sunt date de pomana. In alte parti, conform traditiei, se asaza pe pragul usii 3 farfurioare cu paine si sare spre a potoli foamea ingerilor. Acestia, in schimb, vor pazi si veghea locuinta respectiva.
Sărbătoarea Bunei Vestiri a născut, de-a lungul timpului, o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri. Tradiţia populară spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. În această zi se fac şi previziuni meteorologice. În popor există credinţa că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.
Totodată, conform tradiției românești, ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului, deoarece acum va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viața omului.
În această zi mare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma.
Citește și: Când cade Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2023, 2024, 2025
Tradiția ne mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.
În unele zone ale țării, de Buna Vestire, există obiceiul ca pomii să fie amenințați cu un topor și să fie stropiți cu țuică, fiindcă așa vor avea roade bogate.
De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”;
În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă;
Gospodinele nu au voie ca, în ziua de Blagoveștenie, să pună ouă sub cloșcă, fiindcă puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare;
La o așa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine să punem pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului, etc.
O superstiție foarte cunoscută în popor, ne îndeamnă să credem că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.
La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi omizilor din livezi: afumarea cu tămâie şi cârpe arse a clădirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor (Transilvania, Banat); producerea zgomotelor de care să se sperie forţele malefice prin tragerea unui clopoţel legat de picior (Transilvania) sau lovirea fiarelor (Banat); aprinderea focurilor în grădini şi livezi; scoaterea din lăzi a straielor şi ţesăturilor la aerisit.

Actualitate
Bărbat de 44 de ani reținut de polițiștii din Teiuș, după ce a fost depistat conducând băut și cu permisul suspendat, pe strada Clujului
La data de 23 martie 2025, în jurul orei 15.20, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Teiuș au oprit, pentru control, pe strada Clujului din oraș, un autoturism condus de un bărbat de 44 de ani, din județul Mehedinți.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Ulterior, la aceeași dată, în jurul orei 18.10, bărbatul a condus autoturismul, pe strada Clujului din Teiuș, fiind oprit de către polițiști.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,58 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit că acesta are suspendat dreptul de a conduce autovehicule, din data de 23 martie 2025.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influenta alcoolului și conducere fără permis, iar polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de bărbatul de 44 de ani.
Actualitate
Minoră de 14 ani, dispărută de la o casă de timp familial din Teiuș, căutată de polițiști
Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din orașul Teiuș, județul Alba. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
La data de 5 martie 2025, în jurul orei 18.10, Poliția Orașului Teiuș a fost sesizată de către reprezentantul unei case de timp familial, din oraș, cu privire la faptul că, în dimineața aceleiași zile, în jurul orei 07.30, minora CALO ALEXANDRA-NARCISA, în vârstă de 14 de ani, a plecat din casă și nu a mai revenit până în prezent.
Minora are următoarele semnalmente:
• 1,60 cm înălțime;
• 55 kg;
• păr lung, roșcat;
• ochi căprui;
• ten închis.
La momentul dispariției, purta geacă neagră, pantaloni de culoare verde și pantofi sport de culoare neagră.
Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării ei, iar aceasta a fost dată în urmărire.
Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea minorei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
UPDATE: „Minora a fost identificată pe raza județului Sălaj. Aceasta este în stare bună”, a mai transmis IPJ Alba.
Actualitate
ÎPS Irineu, vizită pastorală la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș
Joi, 27 februarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș.
Acesta, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la acest așezământ aflat în rețeaua socială a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Chiriarhul nostru le-a adresat beneficiarilor cuvinte de îmbărbătare și sfaturi folositoare de suflet. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei noastre le-a oferit vârstnicilor ocrotiți aici numeroase daruri.
Centrul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș a fost înființat în anul 2011, funcționând sub directa coordonare a părintelui arhimandrit Vasile Crișan, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava. Activitatea desfășurată în cadrul așezământului este una complexă, cele 17 persoane ocrotite aici beneficiind de o gamă largă de servicii sociale, medicale, precum și consiliere spirituală. Slujba de binecuvântare a Centrului pentru persoane vârstnice din Teiuș a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu în data de 1 octombrie 2013, cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicilor.
Actualitate
Bărbat de 57 de ani din Teiuș „ars la buzunar” de polițiștii locali, după ce a incendiat 1,2 hectare de teren
Un bărbat de 57 de ani din Teiuș a fost amendat pentru incendierea a peste 1,2 hectare de teren. Amenda primită de acesta din partea Poliției Locale Teiuș a fost de 500 de lei.
„Creșterea temperaturii se pare că are drept efect in această perioadă sporirea apetitului pentru incendierea miriștilor, a terenurilor agricole și forestiere. Polițiștii locali teiușeni l-au depistat pe numitul E.L., în vârstă de 57 de ani, din Teiuș, care a incendiat peste 1,2 hectare teren in zona Râtului, lucru interzis și pedepsit de legile in vigoare.
Cetățeanul E.L. a fost sancționat contravențional cu suma de 500 lei.
Este strict interzisă aprinderea resturilor vegetale, a miriștilor, consecințele pot fi dezastruoase pentru faună și proprietăți și pot pune în pericol viața persoanelor!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 12 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica| teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024 | teiusinfo.ro