Rămâi conectat

Actualitate

Obiceiurile şi superstiţiile lunii decembrie (Undrea) | teiusinfo.ro

Publicat

în

Obiceiurile şi superstiţiile lunii decembrie (Undrea) | teiusinfo.ro

Obiceiuri de CrăciunCrăciunul copiilorAjunul Crăciunului – Moş Ajun

Denumirea populară a lunii decembrie este Undrea, dar şi Luna lui Cojoc, Ningău sau Luna lui Andrei. Sunt şi ziceri populare despre luna decembrie: „În Undrea, iarna-i grea” sau „Undrea geros aduce an mănos”. Se spune că această lună fiind geroasă, gerul înţeapă de parcă-ţi înfige ace, undrele, andrele în piele. Din timpuri străvechi, vecine cu superstiţia, se mai spune că de va fi Crăciun ploios, va fi Paşte friguros sau cum va fi vremea la începutul lui decembrie, tot aşa va fi timp de zece săptămâni.

Luna decembrie începe cu ciclul de sărbători trinitare, între 4 şi 6 decembrie, consacrate vărsatului, una dintre bolile cele mai temute în mediul rural. Sfânta Varvara îi apără pe copii, mamele lor, tinerele fete, dar şi pe mineri. Superstiţia spune că în dimineaţa acelei zile, toţi ai casei trebuie să-şi facă semnul crucii pe faţă, cu miere, pentru a fi feriţi de bubat. Tot în această zi, se dau de pomană turte sau azimi unse cu miere, calde, pentru ca şi vărsatul să fie cald, moale şi dulce. Se spune că nu e bine să laşi copiii să mănânce porumb copt, fasole sau seminţe de dovleac, pentru ca erupţia să nu fie mare şi deasă ca aceste seminţe. Superstiţia spune că în această zi nu e bine să se poarte straie negre şi să nu se fiarbă în vase negre, ca să nu se facă tăciune în grâne.

Citește și: mesaje de Craciun

Mai este o superstiţie din vremurile de demult: în această zi se pun în apă crengi de măr sau de vişin şi se lasă până la Florii. Dacă aceste rămurele înfloresc până atunci, e semn că anul va fi mănos, iar dacă nu, va fi secetos. Cea de a doua zi a acestei sărbatori a bubatului, 5 decembrie, este ziua Sfântului sau Sfintei Sava, o personalitate enigmatică.

Obiceiurile şi superstiţiile lunii decembrie (Undrea)

Obiceiuri de CrăciunCrăciunul copiilor

După cele trei zile consacrate vărsatului, în 6 decembrie este Sf. Nicolae – protector al copiilor, dar şi al tâlharilor, al corăbierilor şi al oştenilor. El este primul moş darnic sau justiţiar, care le face cadouri copiilor odată cu venirea iernii; de aici vine şi o altă denumire a zilei de 6 decembrie – Crăciunul copiilor.

O vorbă populară spune: „Când îşi scutură Sf. Neculai barba lui cea albă, ninge negreşit”. De Sf. Nicolae ne rugăm să fim păziţi de boli şi mai ales de lovituri. Şi în această zi se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, lăudând rodul livezilor.

De Sf. Nicolae, acesta bucurându-se de un statut deosebit în panteonul popular, e firesc ca sărbătoarea lui să fie una complexă, a cărei sacralitate se prelungeşte până în 7 decembrie, când se serbează Ciuda lui Sf. Neculai, zi în care nu se lucrează, se fac praznice pentru cei morţi de moarte năpraznică, înecaţi, mâncaţi de lupi, precum şi pentru cei pierduţi fără urmă prin lume. În aceeaşi zi este Sf. Filofteia, sărbătoare aşteptată de fete, care se roagă să fie ajutate în căsătorie şi lăuzie, dar şi de gospodari, care doresc binele vitelor din bătătură.

Citește și: felicitari de Anul Nou

Ajunul Crăciunului – Moş Ajun

Înainte de Ajun, în 20 decembrie este ziua Ignatului, apoi urmează sărbătoarea Ajunului, în 24 decembrie, patronată de Moş Ajun, stăpânul timpului şi deţinătorul puterii anului ce vine. Superstiţia spune că la miezul nopţii dinspre Crăciun, apa se preface în vin, iar dobitoacele vorbesc.

La fel, în Ajun, li se dă copiilor să mănânce bostan, pentru a fi graşi peste an. Se spune că e bine să mănânci peşte în Ajun, ca să nu te scuture frigurile peste an. În Ajunul Crăciunului, fetele posteau, pentru a-şi putea vedea ursitul; unele fete se feresc să bea apă toată ziua, iar seara îşi fac o turtiţă – jumătate sare, jumătate făină şi o mănâncă; se crede că e posibil ca viitorii lor miri să li se arate în vis, spre a le da să bea apă.

În Ajun, nu se dă nimic cu împrumut. Superstiţia spune că cei care cer vor să aibă noroc la furtişaguri şi se crede că cel ce dă îşi dă norocul din casă. În această zi se fac pregătirile pentru Crăciun, ziua Naşterii Mântuitorului, una dintre cele mai mari sărbători creştine, prăznuită cu mare solemnitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

INCENDIU la subsolul unei locuințe din Teiuș, unde sunt depozitate cauciucuri

Publicat

în

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 17.00, la subsolul unei locuințe din Teiuș. Intervin pompierii cu trei autospeciale.

„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în orașul Teiuș, str. Avram Iancu, fară victime. Este vorba despre un incendiu izbucnit la subsolul locuinței. Forțe alocate: 2 x ASAS, 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Incendiul se manifestă la subsolul casei, unde sunt depozitate mai multe cauciucuri, cu degajare de fum. Se intervine pentru stingerea în totalitate a incendiului. Fără victime”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

107 copii din Teiuș au primit cutii cu daruri de sărbători, în cadrul Campaniei umanitare „Cozonacul de Crăciun”

Publicat

în

În aceste zile, campania „Cozonacul de Crăciun” – campanie umanitară desfăşurată de elevii şi profesorii Liceului Teoretic Teiuş – a ajuns la momentul mult aşteptat al oferirii pachetelor cadou.

Joi, 19 decembrie 2024, elevii claselor IX – XII au împachetat frumos cele 107 cutii în care au pus sucuri, dulciuri, ciocolată, produse de igienă, fructe, alimente neperisabile şi tradiţionalul cozonac, şi le-au oferit beneficiarilor acestui proiect: 10 preşcolari de la Grădiniţa „Prietenia” din Teiuş, 31 elevi din clasele ciclului primar, 21 elevi de la Centrul Educaţional Multifuncţional ProRomanes Teiuş, 31 preşcolari şi elevi de la Grădiniţa şi Şcoala primară din Căpud şi cei 14 copii de la Casa de tip familial Rebeca din Teiuş.

În schimb au primit multe zâmbete şi îmbrăţişări şi au fost colindaţi, sau chiar mai mult: la Căpud au asistat la un adevărat spectacol de Crăciun.

Vineri, 20 decembrie 2024, voluntarii campaniei, împreună cu Moş Crăciun, au ajuns la cei 11 copii şi tineri de la Centrul de plasament de tip familial Sfântul Ghelasie din Stremţ. După ce au aşezat frumos pachetele cadou în jurul bradului de Crăciun, voluntarii, împreună cu copiii de aici, au pictat turtă dulce şi au cântat colinde.

Ce au simţit, şi unii şi alţii, nu se poate exprima în cuvinte. Oricine a trăit momente asemănătoare înţelege, iar cine nu a avut parte de astfel de clipe …poate că este timpul să încerce!

Toate acestea au fost posibile datorită sponsorilor şi a celor ce au dorit să facă donaţii. O sursă importantă de finanţare a fost Târgul de Crăciun organizat în data de 17 decembrie 2024. Aici au fost comercializate produse confecţionate chiar de elevii liceului şi de preşcolarii grădiniţei din Teiuş.

O altă sursă de finanţare a fost spectacolul de Crăciun ce a avut loc la Casa de Cultură a oraşului Teiuş, vineri, 13 decembrie 2024. Spectatorii au asistat la punerea în scenă a unei adaptări după piesa de teatru ,,Fetele Didinei՚՚, scrisă de Victor Eftimiu – excepţional interpretată de un grup de elevi din clasele IX-XI – şi s-au bucurat de un recital de colinde interpretate de corul Liceului Teoretic Teiuş.

Se apropie Crăciunul ! Toţi cei implicaţi în această campanie umanitară vă doresc Sărbători Fericite !

Consilier educativ al Liceului Teoretic Teiuș,
Prof. Mihaela Suărăşan


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Daruri de Crăciun oferite de SVSU Teiuș pentru copiii cu posibilități modeste

Publicat

în

Într-o misiune foarte specială s-au angajat voluntarii SVSU Teiuș, în preajma Sfintelor Sărbători și anume să aducă un zâmbet și puțină bucurie pe chipul inocent al copiilor din oraș care provin din familii modeste.

„SVSU Teiuș, alături de oameni în fiecare moment!

Crăciunul, sărbătoarea bucuriei și a faptelor bune, aduce fericire pe chipul copiilor cu posibilități modeste și nu numai, prin echipa SVSU Teiuș!

Felicitări tuturor, care si-au adus aportul la reușita acestor momente magice, în preajma sărbătorilor de iarnă!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș în mediul online.

Cu gândul acesta și cu un strop de magie în suflet, copiii au mulțumit pentru darurile lor din această zi, promițând că vor fi cuminți și responsabili și de acum înainte.

SVSU Teiuș și-a îndeplinit astfel misiunea și au adus magia sărbătorilor în casele nevoiașe, i-a înveselit pe cei mici și le-a adus bucurie și speranță.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Persoană rănită, după ce un autoturism a derapat și s-a răsturnat în afara DN 14B, la Teiuș

Publicat

în

O persoană a fost rănită, în dimineața zilei de joi, 19 decembrie 2024, după ce un autoturism a derapat și s-a răsturnat în afara DN 14B, pe raza orașului Teiuș.

„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și de prim ajutor medical, la un accident rutier produs pe DN 14 B (Teiuș). În accident este implicat un autoturism, o persoană care necesită îngrijiri medicale. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

„Polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier. Pe DN 14B, pe raza orașului Teiuș, o mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile. Din primele date, o persoană ar fi suferit leziuni corporale”, a transmis IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius