Știri din zonă
Peste doua milioane lei fonduri REGIO pentru modernizarea Școlii Gimnaziale din comuna Stremț
La sfârșitul anului 2021, elevii Școlii Gimnaziale din comuna Stremț vor beneficia de o clădire complet modernizată și de dotări noi pentru cursuri.
Acest fapt va fi posibil ca urmare a implementării proiectului finanțat în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020, după semnarea de azi a contractului de finanțare pentru proiectul „Modernizare școala gimnazială în satul Stremț, comuna Stremț, județul Alba” de către primarul localității, domnul Traian Ștefan Popa și de domnul Simion Crețu, director general ADR Centru. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,3 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă circa 98% din suma cheltuielilor eligibile, adică mai mult de 500.000 euro.
Pentru acest proiect, finanțarea este acordată în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în educație și formare, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, în conformitate cu apelul de proiecte dedicat învățământului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de participare a populației școlare din învățământul obligatoriu la un sistem educațional performant, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Pe lângă creșterea accesului, calității și atractivității educației, care contribuie astfel la creșterea ratei de participare la diferite niveluri de educație, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educaționale adecvate tuturor copiilor din mediul rural, accesibilă și de calitate, precum și asigurarea de șanse și oportunități egale pentru educație.
”Primăria Stremț și-a asumat, prin strategia locală de dezvoltare, atingerea acestui obiectiv realizând prin investiția propusă primul pas, respectiv de modernizare a Școlii gimnaziale din satul Stremț, care asigură educația a unui număr de 177 de elevi. Indirect, proiectul nostru se adresează populației din comună, prin îmbunătățirea structurii de învățământ și a actului didactic, precum și prin dotarea corespunzătoare a sălilor de clasă. Creșterea nivelului de educație al copiilor din comuna noastră asigură premisele unei viitoare generații de locuitori mai informați, mai responsabili în relația cu comunitatea locală și mediul înconjurător, mai implicați în viața economică și socială a localității”, a declarat domnul primar Traian Ștefan Popa, în momentul semnării acestui contract de finanțare.
Proiectul de „Modernizare școala gimnazială în satul Stremț, comuna Stremț, județul Alba” prevede lucrări de modernizare a clădirii existente a școlii, unde învață aproape 180 de elevi. Se vor realiza lucrări pentru înlocuirea elementelor de șarpantă deteriorate și înlocuirea șipcilor, inclusiv înlocuirea integrală a sistemului de scurgere a apelor, se vor amenaja rigole de dirijare a apelor provenite din burlane. De asemenea, se vor desface tencuielile interioare și exterioare deteriorate, dar și pardoselile existente și se vor realiza pereți de compartimentare, astfel încât să rezulte grupuri sanitare noi și un hol care sa deservească accesul. Se vor realiza noi instalații electrice, sanitare, termice; noi tencuieli interioare, precum și un termosistem din polistiren expandat. Investiția prevede și dotarea corespunzătoare cu mobilier și tehnica de calcul a claselor de curs. Bugetul cererii de finanțare este de 2.368.949,14 lei, din care 2.306.000 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de AMPOR, iar lucrările se vor finaliza până la sfârșitul lunii noiembrie 2021.
”Localitățile mici, din mediul rural, au această șansă de a accesa resurse financiare nerambursabile europene pentru îmbunătățirea bazei materiale în educație. Este pentru prima dată când Programul REGIO finanțează investiții în comuna Stremț din județul Alba și este bine că aceste fonduri degrevează bugetul local, pentru creșterea încrederii cetățenilor în activitatea administrației publice, dar și pentru îmbunătățirea interesului elevilor și părinților față de studiu”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Știri din zonă
ÎPS Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, din Galda de Jos
Joi, 12 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în localitatea Galda de Jos.
De la ora 12.00, ÎPS Irineu, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11. Așezământul social se află sub coordonarea părintelui Eugen Ciufudean, preot al parohiei Galda de Jos, protopopiatul Alba Iulia.
La eveniment au participat cei șapte beneficiari ai Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, alături de cei șase beneficiari ai Locuinței maxim protejate, nr. 12, aflată în apropiere. La final, ÎPS Irineu le-a adresat celor prezenți cuvinte ziditoare de suflet și sfaturi duhovnicești, după care le-a oferit daruri celor 13 beneficiari. Apoi, au luat cuvântul domnul Alexandru Sinea, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, și doamna Mirela Mîndroc, director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba.
Locuința maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din Galda de Jos funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia începând cu luna iunie a anului 2024, cu binecuvântarea și prin atenta purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. În această perioadă s-au realizat ample lucrări de modernizare, printr-o investiție de aproape . , bani proveniți din fondurile proprii ale Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Lucrările au inclus montarea de uși și geamuri noi, renovarea completă a băilor, camerelor și holurilor, instalarea de parchet și gresie, vopsirea pereților și modernizarea sistemului de canalizare. Exteriorul a fost, de asemenea, complet renovat, incluzând aplicarea unei lavabile decorative și refacerea trotuarelor perimetrale.
Locuința maxim protejată pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din localitatea Galda de Jos oferă servicii complexe de găzduire și ocrotire pentru șapte persoane adulte cu afecțiuni neuropsihice care beneficiază de îngrijirea unei echipe de profesioniști, formate din medic psihiatru, psiholog, medic de familie, asistent social și asistent medical. Serviciile oferite beneficiarilor în cadrul locuinței includ cazare, masă zilnică, îngrijire specializată și suport permanent. Locuința maxim protejată reprezintă un model de îngrijire integrată în care persoanele cu dizabilități primesc sprijin pentru a-și desfășura activitățile zilnice într-un mediu sigur și stabil.
Știri din zonă
Amenzi de aproape 50.000 de lei aplicate de polițiști, în urma unei acțiuni cu efective mărite organizate de IPJ Alba la Sântimbru
Miercuri, 27 noiembrie 2024, polițiștii Secției de Poliție Rurală Galda de Jos, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, Serviciului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, alături de reprezentanți ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba, ai Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Alba și ai Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Alba au organizat o acțiune în sistem integrat, pe raza comunei Sântimbru, județul Alba.
În cadrul acțiunii, au fost legitimate 158 de persoane, au fost verificate 94 de autovehicule au fost controlate două unități comerciale.
În urma controalelor au fost constatate 38 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 49.220 de lei, iar ca și măsură complementară, a fost confiscată cantitatea de 41 de kilograme de produse perisabile care aveau termenul de valabilitate depășit.
Știri din zonă
Bărbat de 35 de ani din Sântimbru reținut de polițiști, după ce și-a lovit vecinul cu pumnul în zona feței
Luni, 18 noiembrie 2024, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din comuna Sântimbru, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Cercetările sunt continuate.
• Informații de background
La data de 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Știri din zonă
Bărbat din Sântimbru cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat și lovit un vecin
Duminică, 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro