Rămâi conectat

Teiușeni

Profesorul Octavian Rusu şi-a legat viaţa de Liceul Teoretic Teiuş

Publicat

în

Prof. Octavian RusuPortret
Data şi locul naşterii: 9 mai 1953, Teiuş
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, promoţia 1976
Starea civilă: căsătorit: soţia Marilena
Copii: doi fii: Răzvan şi Horaţiu, ambii profesori de educaţie fizică şi sport
Profesorul Mihai-Octavian Rusu este directorul Liceului Teoretic Teiuş, instituţie de care şi-a legat practic viaţa încă de la vârsta de 6 ani, când a păşit pentru prima dată pragul şcolii, în clasa I. De curând, Tavi, cum îi spun apropiaţii, a împlinit vârsta de 60 de ani (prilej cu care ne alăturăm celor care i-au urat tradiţionalul „La mulţi ani!”). Este um om deschis, sociabil, care ştie să se facă plăcut.

– Povestiţi-ne cum a început totul. De ce v-aţi legat atât de mult de Teiuş?
– M-am născut pe aceste meleaguri, iar tatăl meu a fost şef de gară, la Teiuş. Tata a vrut să mă cheme Victor, pentru că m-am născut pe 9 mai, dar pentru că era legat de Ziua Victoriei nu s-a putut şi mi-a pus numele Octavian, după poetul Octavian Goga, şi Mihai, de la rege, dar nu putea spune asta când era întrebat şi zicea întotdeauna că e de la Mihai Viteazul. În anul 1960, deci la 7 ani, am mers la şcoală, în clasa I, bineînţeles, la Teiuş. Am urmat cursurile şcolii şi ale liceului, pe care l-am absolvit în anul 1972 în oraşul meu natal. M-am înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, care la acea vreme era singura din ţară care avea această specializare, obţinând diploma în anul 1976. De atunci, doar primul an de învăţământ m-a despărţit de şcolile din Teiuş. Mai bine de o jumătate de veac am petrecut-o în învăţământul teiuşean, iar de 37 de ani „bătuţi pe muchie”, cum se spune, sunt dascăl, profesor de educaţie fizică şi sport. În anul 1997, pentru o perioadă relativ scurtă, am fost numit director. Atunci am reuşit unificarea şcolii generale cu liceul, un fapt extraordinar ţinând cont că şcoala ar fi fost în pericol de desfiinţare, deoarece oraşul Teiuş se afla la răscrucea unor municipii cu licee importante, fiind aproape de Alba Iulia, Aiud şi Blaj. În anul 2006, am fost numit din nou director, iar în acest interval am reuşit, prin munca întregului colectiv de cadre didactice, cu sprijin din partea administraţiei judeţene şi locale, prin implicarea părinţilor şi a întregii comunităţi să facem progrese. Astfel, dacă atunci Liceul Teoretic Teiuş se afla abia pe locul 25 din cele 36 de unităţi liceale din judeţul Alba în privinţa promovabilităţii la examenul de bacaluareat, iată că acum ne numărăm printre primele 7 licee, cu un procent mediu de peste 75% în fiecare an, iar anul trecut am atins chiar în jur de 85%. Liceul Teoretic Teiuş cu structurile subordonate – două grădiniţe din oraş şi Şcoala Căpud – are un efectiv de 850 de copii, ale căror probleme trebuie gestionate zi de zi. Pentru ei, care reprezintă până la urmă viitorul acestui oraş, m-am străduit ca Liceul Teoretic Teiuş să atragă un corp profesoral bine pregătit, dascăli dedicaţi meseriei, care să facă cinste şcolii şi oraşului. În prezent, avem 54 de cadre didactice, din care 50% au obţinut gradul didactic I, iar un sfert dintre dascălii liceului beneficiază de gradaţie de merit, ceea ce nu este puţin lucru, în premieră având 3 profesori de limba română recompensaţi cu acest spor la salariu.
Ca să nu mai spun că Liceul Teoretic Teiuş a dat judeţului în perioada contemporană doi inspectori şcolari de limbi moderne: actualul inspector şcolar Corina Radu şi fosta inspectoare Gloria Grosu. Fără falsă modestie, trebuie să vă mărturisesc că la rândul meu am fost răsplătit în anul 2009 cu Premiul „Gheorghe Lazăr”, clasa I, pe care numai 3 directori din judeţ îl mai primiseră atunci, dar din păcate nici în zi de azi nu am ajuns în posesia diplomei şi nici a banilor care însoţeau, în mod legal, această recompensă.
A schimbat zicala: ”Cea mai citită carte a teiuşenilor era «Mersul trenurilor»”
– Am vizitat atât clădirea liceului, cât şi pe cea a şcolii, care trebuie să recunosc că arată foarte bine…
– În anul 2009 am reuşit să obţin direct de la bugetul de stat o finanţare de 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi) pentru reabilitarea şcolii, care în prezent este foarte bine pusă la punct. În Teiuş, pe vremuri circula o vorbă, potrivit căreia cea mai citită carte a teiuşenilor era „Mersul trenurilor”. Ei bine, am reuşit să schimbăm această zicală, să arătăm că la Liceul Teoretic Teiuş se face carte, iar colectivul de cadre didactice şi elevi se implică şi în activităţi extraşcolare şi extracurriculare, mai ales că am amenajat, cu ajutorul unor sponsori generoşi, cărora le mulţumesc din nou, un Centru de Documentare şi Informare. Liceul Teoretic Teiuş a fost partener în proiectul multinaţional Comenius „Umorul în viaţa tinerilor”, proiect încheiat anul trecut şi este partener în proiectul multinaţional Leonardo da Vinci „Cheia spre succes”, ambele coordonate de prof. Corina Radu. În cadrul acestor proiecte, grupuri de profesori şi elevi de la Liceul Teroetic Teiuş au fost în schimb de experienţă la unităţi şcolare din 10 ţări, îmbunătăţindu-şi cunoştinţele de limba engleză şi îmbogăţindu-şi zestrea culturală. Performanţe avem şi în plan sportiv, iar aici aş aminti doar rezultatele remarcabile obţinute recent la şah, unde avem un campion judeţean şi locul III obţinut de echipa de handbal. Personal, aş mai aminti doar faptul că am fost primul antrenor în Divizia C al echipei Rapid CFR Teiuş – cea mai veche echipă de fotbal din judeţ, cu care ne-am calificat de două ori la baraj. Iar dacă tot am amintit de fotbal, ţin să menţionez că prin grija Primăriei Teiuş avem un teren de sport cu suprafaţă sintetică, prilej cu care vreau să-i mulţumesc încă o dată domnului primar Mirel Hălălai, care – fiu de dascăl fiind – se implică activ şi în celelalte acţiuni din viaţa şcolii. De altfel, la solicitarea mea şi cu sprijinul dânsului Consiliul Local Teiuş a aprobat alocarea sumelor necesare pentru acordarea a 500 de burse şcolare pentru elevii teiuşeni.
– Cum colaboraţi cu colegii dumneavoastră?
– Toate aceste realizări nu s-ar fi putut face fără a avea o echipă de oameni inteligenţi, competenţi, adevăraţi profesionişti, cu care să pot lucra şi cărora să le placă să muncească alături de mine. I-aş menţiona aici pe Romana Şufană, care cred că este cea mai tânără directoare adjunctă din judeţ, Gabriela Lascu – consilier educativ, Corina Radu, despre care vă spuneam că acum este inspector şcolar, Nicoleta Câmpean, Mihaela Suărăşan, Romina Pop, Ionela Staicu, Elena Căprariu, Mihai Bărbuleţiu, Anca Breaz, Marius Pintea şi, nu în ultimul rând, fosta directoare adjunctă, Adriana Ciortea. Sunt nişte dascăli în adevăratul sens al cuvântului, pe care te poţi baza la orice oră. Trebuie să spun însă că am şi o nemulţumire şi anume faptul că se tot vorbeşte despre descentralizare, dar în realitate noi, dascălii, simţim că ea există doar pe hârtie.
În final aş dori să mai spun că mă simt bine în sânul familiei care se numeşte Liceul Teoretic Teiuş, ca şi alături de adevărata mea familie – soţia Marilena, de Horaţiu – care este şi fost component al naţionalei de juniori a României şi fotbalist la Rapid Bucureşti, actualmente antrenor la Rapid CFR Teiuş, şi de Răzvan – doctorand, soţia sa, Petri şi nepoţica mea, care la numai 5 ani „o rupe” destul de bine în italiană, germană şi engleză.
A consemnat


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Teiușeni

Bărbat originar din Teiuș, campionul Spaniei la culturism. A câștigat 9 medalii într-un an, inclusiv Muscle Fest România 2023

Publicat

în

Mihai Alexandru Țente sau Sandu, cum îi spun familia și prietenii, este un culturist în vârstă de 53 de ani, originar din Teiuș. A ajuns în Spania în anul 2000, într-un oraș de pe coasta Almeriei, numit Garrucha, fără un loc de muncă și în căutarea unui viitor și a unei noi etape a vieții sale.

A început să lucreze ca grădinar, iar mai târziu s-a angajat în construcții, mai întâi ca muncitor și apoi și-a făcut firma sa, care a dat faliment în 2009. S-a angajat atunci ca șofer de camion.

Călătoria lui Sandu în lumea culturismului a început în 2015, când a început să se antreneze într-o sală de sport și s-a îndrăgostit complet de acest sport. „Întotdeauna am fost o persoană căreia îi place să facă sporturi aerobice acasă și în natură, dar am început la sală pentru soția mea care și-a dorit să facă sport. De-a lungul timpului am devenit din ce în ce mai interesat și mi-am dat seama de la început că această lume va fi mai mult decât un hobby pentru mine. De prima dată când am intrat într-o sală de sport mi-am dat seama că acest loc va deveni casa mea și că nu voi părăsi niciodată această lume”, a declarat bărbatul pentru publicația spaniolă HA10.

În prima zi în care a intrat într-o sală de sport, „ideea pe care am avut-o a fost că vor exista oameni musculoși și narcisici”. Totuși, a descoperit că ideea pe care și-o făcuse se va schimba rapid. „Am luat-o în serios din prima zi și iată, au trecut mai bine de opt ani”, spune culturistul.

Încetul cu încetul, a descoperit că corpul lui se schimbă, așa că s-a adaptat și el, având grijă de alimentație, îmbunătățindu-și tehnica și perfecționându-și planificarea.

În ultimii doi ani a obținut două medalii de aur în campionatul Spaniol Master+50, bronz la aceeași categorie în campionatul european și s-a clasat printre primii cinci la Olympia Amateur 2023. În plus, a câștigat mai multe campionate precum Bigman, Benweider, Empro, Verónica Gallego și Muscle Fest România, categoria , Men’s Bodybuilding – Masters 50+.

Se antrenează șase zile pe săptămână, uneori șapte, aproximativ două ore pe zi. Sportivul explică că pregătirea pentru orice competiție este o muncă de multe luni în care trece prin schimbări constante în diete și rutine care antrenează atât corpul, cât și mintea, ceea ce uneori, mărturisește el, îi este greu: „Se pare că de la „ Ar fi foarte ușor, dar adevărul este că nu este, totul îți poate afecta și creierul și starea de spirit, iar uneori trebuie să lupt cu subconștientul meu pentru a fi sănătos.” El scoate în evidență mai ales duritatea psihică pe care o cere acest sport și pe care nu ar fi în stare să o îndure dacă nu ar fi familia sa și antrenorul său José Antonio Ruiz.

Pasiunea lui a devenit și munca lui, de când a deschis o sală de sport în Garrucha, care se numește South Beach: „Suntem aici de la 6:30 a.m. dedicându-ne oamenilor”, spune Sandu.

Cu toate acestea bărbatul spune că „nu am văzut niciodată această lume ca pe o modalitate de a câștiga bani”. Pe de altă parte, afirmă că culturismul în Spania este în plină expansiune, dar că mai are mult de parcurs pentru a ajunge la același nivel ca în Statele Unite.

În ceea ce privește următoarele obiective, sportivul mărturisește că „visul lui este să ajungă într-o zi în Statele Unite”, cu toate că pentru aceasta „este nevoie de mulți bani”. Pe termen mediu, anul viitor va participa la Euromasters de la Milano unde vrea să obțină cardul PRO. În plus, mai trebuie să câștige pentru a treia oară consecutiv campionatul Spaniei, în care „va încerca să plece cu încă două-trei kilograme de masă musculară”.

Un alt vis al său este acela de a fi în aceeași competiție cu primul său fiu, fiecare concurând la categoria corespunzătoare. „Are douăzeci de ani și este implicat în această lume încă de când era foarte tânăr și pot spune că are capacitatea intelectuală și genetică de a realiza mai mult decât mine. Deși nu a început să ia sportul în serios până de curând, văd în el un potențial incredibil”, spune cu mândrie Sandu, referindu-se la fiul său Sebastián.

„Sper să continui să practic și să antrenez acest sport alături de familia și prietenii mei până când voi decide să opresc antrenamentele sau până când nu o mai pot face”, mai spune Mihai pentru HA10.

Românul este un exemplu de perfecţionare care a reuşit să transforme sportul în munca şi hobby-ul său. De la Garrucha până în vârful podiumului. ‘Sandu’, un luptător a cărui ultimă poză urmează să vină, fie la Milano, Madrid sau, de ce nu, într-o bună zi, în Statele Unite. Nu există limite pentru culturist.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Teiușeni

Un consilier local din Teiuș a „cârpit” gardul de protecție al Autostrăzii A10, evitând astfel o posibilă tragedie

Publicat

în

Consilierul local Aurel Breaz s-a deplasat pentru a constata și a remedia, în ajunul anului nou 2022, în zona pasajului Beldiu de pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, o problemă semnalată de un cetățean, ce ar fi putut să conducă la vătămări corporale sau chiar pierderi de vieți omenești în rândul șoferilor sau a pasagerilor din automobilele aflate în trafic.

Gardul de protecție destinat împiedicării accesului animalelor pe partea carosabilă, din motive necunoscute încă, a fost în mod intenționat tăiat astfel încât viața și integritatea fizică a participanților la trafic le-ar fi putut fi fost pusă în pericol de gestul nesăbuit,  ce ar fi putut să confere accesul animalelor pe tronsonsul de autostradă, conducând astfel la posibile evenimente rutiere cu un final nefericit și o adevărată tragedie.

„Doar 30 de minute este timpul pentru a repara și evita o tragedie. În urma sesizării unui cetățean m-am deplasat în zona pasajului Beldiu autostrada A10 pentru a constata și a remedia locurile unde a fost tăiat gardul care asigură protecția autostrăzii, prin care ar fi putut pătrunde animale pe benzile de circulație și ar fi produs accidente”, a scris consilierul local pe pagina personală de facebook.

Iar cum în tot răul este și un bine nu putem decât să salutăm faptul că există în județul Alba aleși locali cu simț civic, al răspunderii și totală înclinare către cetățeni, ce aleg să influențeze soarta oamenilor nu doar de la birou ci, efectiv, din teritoriu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Teiușeni

Teiușanca Crișan Ileana, sărbătorită de administrația locală la împlinirea vârstei de 100 de ani

Publicat

în

Administrația locală a orașului Teiuș a sărbătorit-o astăzi, 21 mai 2021, alături de familie, pe doamna Crișan Ileana, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani.

„Ce reprezintă mai bine o comunitate decât respectul și grija față de cei ce o compun, mai ales atunci când unii dintre ei împlinesc o vârsta venerabilă, marcată de perioade grele, dar și de etape frumoase! Administrația locală din Teiuș a sărbătorit-o azi, alături de frumoasa familie care o înconjoară cu grijă și dragoste deosebită, pe doamna Crișan Ileana, cu ocazia împlinirii vârstei rotunde de 100 ani. O atmosferă caldă, animată de gânduri bune, într-un cuvânt ingredientele necesare unei vieți de familie ce poate reprezenta un model pentru fiecare. Fără a neglija florile, tortul aniversar și atenția financiară, prin vocea reprezentantului orașului, domnul primar, Mirel Vasile Hălălăi, urarea ce s-a făcut, reunește într-un buchet de cuvinte tot ce presupune. La mulți și sănătoși ani, doamna Crișan Ileana!”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș pe pagina de facebook a instituției.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Teiușeni

Bărbatul din Teiuș care și-a zidit Loganul în peretele casei şi-a transformat gospodăria într-o mică grădină zoologică

Publicat

în

După ce luna trecută i-a lăsat pe teiușeni cu gura căscată, dar și pe cei care traversează localitatea, prin ideea năstrușnică pe care a avut-o, să-și prindă de perete jumătate de Logan, Vasile Teasc ne surprinde din nou cu mica grădină zoologică pe care o are în gospodărie.

Mare iubitor de animale, prin curtea lui aleargă în voie tot felul de orătănii dar și porci, pui de pisică și câini. Piesele de rezistenţă sunt, însă, 2 păsări Emu, 2 struţi africani și 5 păuni, cu care el se mândrește. Păsările sunt destul de rezistente şi s-au adaptat condiţiilor.

El a achiziţionat puii în urmă cu 8 luni, din Ungaria. Chiar dacă începutul a fost mai greu, acum  Vasile Teasc ştie cum să-şi trateze “orătăniile” exotice şi îşi face probleme doar pentru că struţii sunt stresaţi în momentul în care vine medicul veterinar. ”Când vine medicul să le facă infecție trebuie să le pun un sac în cap și să îi ținem 2-3 bărbați. Altfel nu reușim. Vreo doua-trei zile sunt speriați!”.

Păsările lui sunt atracţie locală în localitatea Teiuș, vin localnici în vizită, pentru a vedea păsările exotice, iar pentru profesorii care predau în localitate constituie material didactic. E o ”grădina zoologică” care le permită copiilor să vadă în realitate păsări exotice. ”Nu există zi să nu le facă cineva poze. Vin de la grădiniță cu copiii, de la școala cu Clasa 0”.

Deocamdată Vasile Teasc se rezumă doar la plăcerea de a le crește. “Am vorbit cu cineva să mai cumpăr pui. Nu îmi fac fermă, nu îmi trebuie bătaie de cap. Asta îmi place. Îi țin de frumusețe”, sustine el.

Pentru noapte, păsările au un țarc special amenajat ”să nu le tragă curentul, pentru că sunt pretențioase, dar iarna nu au probleme cu frigul. Păunii dorm sus, pe bare, iar jos dorm struții și Emu. De mâncat, manâncă ce mănâncă găinile, lucernă, cucuruz, făină. La mine nu există porție și program. Sunt hrăniți foarte bine.”

Pe timpul zilei este nevoie de un spațiu mult mai generos, iar ele au la dispoziție un țarc împrejmuit cu gard realizat din materiale rezistente care să facă față unui potențial asalt. Vara, locul este acoperit cu rapiță, ca să aibă umbră.

“Mi-au plăcut întotdeauna animalele. Am crescut vaci multe. De porci nu m-am lăsat niciodată, am ținut foarte mulți. Când am fost la Felix în stațiune, am discutat cu un ungur, mi-a plăcut ideea și mi-a adus puii, de mărimea unei găini. La vârsta de 2 ani, vor face și ouă”.

Vasile Teasc este acum pensionar, dar a lucrat 32 de ani la Întreprinderea Metalurgică Aiud. Are pământ, 2 tractoare, 4 combine agricole și a lucrat pământul de când se știe. Om gospodar, nu poate sta nicio zi fără să muncească. Și se vede. Gospodăria lui strălucește de ordine și curățenie. Cum spune o vorbă din bătrâni, ”Omul sfintește locul”!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius