Știri din zonă
Proiectele europene, o şansă pentru dezvoltarea comunei Stremţ, valorificată de primarul Traian Ştefan Popa
La poalele Munţilor Trascău, de-a lungul Văii Geoagiului, se află comuna Stremţ, o localitate cu oameni gospodari, care are în componenţa sa satele Stremţ, Geoagiu de Sus, Geomal şi Faţa Pietrii.
Comunitatea l-a desemnat în fruntea administraţiei locale pe Traian Ştefan Popa, un primar care pune mult suflet pentru modernizarea aşezării rurale, pentru ca toţi cei ce şi-au pus speranţe în domnia sa să fie mulţumiţi. Comuna se mândreşte cu o serie de obiective turistice – Situl Natura 2000 Trascău; Ruinele Cetăţii „Diodului” – monument istoric din secolul al XV-lea; Mănăstirea Râmeţ – monument de arhitectură românească din veacul al XIV-lea; Biserica episcopală veche din satul Geoagiu de Sus – monument istoric din secolul al XIII-lea; Biserica reformată din satul Stremţ – monument istoric din secolul al XIII-lea; Lacul Stremţ. Acum, prin grija administraţiei locale, care a derulat investiţii importante în zonă, confortul comunităţii a crescut şi aceasta se apropie tot mai mult de Europa.
• Proiect de 6 milioane de euro – finalizat
Comuna Stremţ se mândreşte, pe bună dreptate, că se află printre puţinele aşezări rurale din judeţ care au la activ multe investiţii derulate cu ajutorul fondurilor europene. Aşa cum ne spunea primarul Traian Ştefan Popa, de curând s-a finalizat proiectul pe Măsura 3.2.2 „Infrastructură edilitară modernă de mediu, transport şi socială pentru ADI Stremţ-Râmeţ, judeţul Alba”. Investiţia cuprinde staţii de epurare, amenajarea unui drum vicinal de la Stremţ la Râmeţ, un cămin pentru persoane vârstnice la Râmeţ, precum şi dotarea căminelor culturale. Valoarea totală a proiectului a fost de 6 milioane de euro, iar reţeaua de alimentare cu apă şi cea de canalizare, împreună cu staţiile de epurare au fost predate spre administrare operatorului Apa CTTA Alba. „Ne dorim ca problemele legate de predarea investiţiei reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare de la Faţa Pietrii şi Valea Mănăstirii să fie soluţionate”, a spus primarul Traian Ştefan Popa. „Facem un apel la cei responsabili de la compania Apa CTTA Alba să preia în administrare lucrarea amintită cât mai curând, fără a mai invoca diferite motive deloc întemeiate. Spunem acest lucru pentru că ADI Stremţ – Râmeţ nu mai are posibilitatea de a acoperi cheltuielile legate de întreţinerea acesteia – cum ar fi, spre exemplu, achitarea energiei electrice consumate şi a altor costuri care rezultă din nepreluarea reţelelor respective. Din punct de vedere tehnic e limpede: nu există nicio motivaţie pentru ca societatea Apa CTTA să nu administreze lucrarea!”, a spus primarul Traian Ştefan Popa. Mai amintim un amănunt demn de luat în seamă. De curând, reprezentanţi de la Apele Române, Administraţia Bazinală Mureş şi ai SGA Alba au efectuat un control în comună. Cei implicaţi în această verificare şi-au manifestat nedumerirea, dar şi nemulţumirea cu privire la nepreluarea în administrare, de către Apa CTTA Alba, a reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă de la Faţa Pietrii şi Valea Mănăstirii. În opinia specialiştilor, nu există niciun motiv real pentru ca Apa CTTA Alba să nu îşi onoreze această obligaţie. În ceea ce îi priveşte pe localnici, pentru ei investiţia este una necesară, e un pas important în modernizarea comunei şi în această perioadă ei solicită ca gospodăriile să fie branşate la reţeaua de alimentarea cu apă şi la cea de canalizare.
• Investiţii care apără comuna de inundaţii
După ce în trecut, ori de câte ori se înregistrau ploi torenţiale, comuna avea de suferit din pricina inundaţiilor, lucrările efectuate la Stremţ, Geoagiu de Sus şi Geomal au avut ca scop apărarea comunei de aceste necazuri. Proiectul derulat pe Măsura 1.2.5 C – Construirea şi refacerea infrastructurii de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor în comuna Stremţ a fost finalizat, iar de curând s-a depus documentaţia pentru ultima tranşă de plată. Aşa cum ne-a declarat primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa, lucrarea a fost recepţionată la Stremţ, Geoagiu de Sus şi Geomal. Valoarea proiectului se ridică la 1 milion de euro şi urmează ca în 30-45 de zile să se facă rambursarea ultimei tranşe. „Este o lucrare necesară, comunitatea avea nevoie de aceste investiţii şi ne dorim ca pe viitor să nu mai avem necazuri cu inundaţiile. Avem totuşi o nemulţumire. Este vorba despre faptul că nu am reuşit să cuprindem, cu acest proiect, o zonă mai mare. De aceea, dorinţa noastră este ca în perioada 2014 – 2020 să continuăm lucrările de apărare a comunităţii rurale împotriva inundaţiilor. Vrem ca, după efectuarea lucrărilor de apărare şi în celelalte puncte puncte sensibile din zona noastră, locuitorii comunei să nu se mai confrunte cu probleme legate de inundaţii”, a precizat primarul Traian Ştefan Popa.
• Comuna Stremţ, în febra investiţiilor
Am amintit cele două proiecte finalizate, ce însumează 7 milioane de euro, şi trebuie să spunem că în comuna Stremţ investiţiile nu se opresc aici. Pe agenda primarului se mai află investiţii necesare pentru localitate. Dintre acestea amintim doar două, care sunt în curs de desfăşurare, pe Ordonanţa 28. Este vorba despre „Înfiinţarea reţelelor de alimentare cu apă în localitatea Geomal, comuna Stremţ” şi „Modernizare străzi în comuna Stremţ”. Valoarea totală a lucrării de alimentare cu apă se ridică la 2,04 milioane de lei, iar a celei de modernizare a străzilor ajunge la 11,5 milioane de lei. „Contractele de finanţare au fost deja semnate, iar în acest an s-au alocat de la bugetul de stat: l800.000 de lei pentru modernizarea drumurilor; l325.000 de lei pentru efectuarea lucrărilor de alimentare cu apă. În cazul modernizării drumurilor, s-a încheiat deja contractul cu firma care execută investiţia şi au demarat lucrările. În privinţa celui de-al doilea proiect, cel de alimentare cu apă, în data de 15 decembrie a avut loc licitaţia în vederea atribuirii lucrării, iar până la finele acestei luni se va încheia această procedură. Revenind la amenajarea căii rutiere, mai trebuie să spun că deja s-a pregătit infrastructura pe aproape 4,5 km şi, dacă timpul permite, vor începe lucrările de asfaltare. Dacă iarna nu ţine cu constructorul, la începutul anului viitor se va da startul asfaltării. Peste iarnă se vor pregăti şi alte străzi, astfel ca imediat ce timpul se va îmbunătăţi să se treacă la turnarea asfaltului”, a spus primarul Popa. Prin această investiţie se risipeşte îndoiala unor locuitori ai comunei, care erau neîncrezători în realizarea acestui proiect. Iată că lucrarea prinde viaţă, se pregăteşte infrastructura şi urmează asfaltarea, iar asta e o realitate, nu o poveste răspândită de cei ce nu au încredere în administraţia locală. „Sperăm ca în anul 2015, sau cel târziu până în primăvara anului 2016, cei 14 km de drum din Stremţ şi Geoagiu de Sus să fie asfaltaţi. Astfel, locuitorii comunei nu vor mai înfrunta noroaiele, se vor bucura de condiţii decente, aşa cum merită această aşezare de oameni gospodari”, a adăugat primarul Popa.
• Căminele culturale se modernizează
În cadrul unui nou proiect, „Reabilitare, modernizare infrastructură culturală şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul rural, de la Geomal şi Geoagiu de Sus”, a căror valoare se ridică la 524.000 de lei – pentru Căminul Cultural din Geomal şi 779.910 lei – pentru cel din Geoagiu de Sus, administraţia locală îşi doreşte să schimbe faţa instituţiilor de cultură. „Procedura de modernizare a celor două cămine culturale se derulează prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). La începutul anului viitor, prin grija CNI, vor fi derulate licitaţiile pentru cele două lucrări, iar apoi, în termen de 6 luni de la semnarea contractului cu constructorul, investiţiile vor fi finalizate. La terminarea proiectelor, cele două obiective culturale vor fi aşa cum le doresc cei implicaţi în derularea acţiunilor culturale din comună”, a precizat primarul Traian Ştefan Popa.
lAdministraţia locală achiziţionează utilaje pentru servicii publice
Pentru ca lucrările din comună să se efectueze cât mai rapid, primăria doreşte să achiziţioneze utilaje, pentru a le folosi la nevoie, fără să mai fie nevoită să apeleze la sprijinul unor firme pentru gospodărirea localităţii. În cadrul proiectului pe Măsura 3.2.2 „Achiziţii utilaje pentru servicii publice în comuna Stremţ”, în valoare de 125.000 de euro, primăria va achiziţiona un buldoexcavator de ultimă generaţie, o autoutilitară de 3,5 tone (basculabilă pe laterale şi spate), o „sărăriţă”, un picon şi diferite cupe necesare buldoexcavatorului. „A avut loc deja licitaţia, buldoexcavatorul e facturat şi aşteptăm ca în cel mult 30 de zile să primim şi autoutilitara, dar şi celelalte utilaje. Am încheiat contractele cu furnizorul şi în curând utilajele vor fi în curtea primăriei”, a explicat primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa.
• Investiţiile cu fonduri europene continuă
Referindu-se la proiectele de viitor, primarul Popa a spus că îşi doreşte să depună mai multe proiecte ce se vor realiza cu fonduri europene, menite să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor comunei. Astfel, pe Măsura 3.2.2, proiectele vizează asfaltarea drumului comunal Stremţ – Geomal şi realizarea reţelei de canalizare (cu staţie de epurare) în satul Geomal, completându-se lucrarea derulată prin intermediul Ordonanţei 28 în această zonă, care cuprinde alimentarea cu apă a localităţii. De asemenea, se va continua proiectul pe Măsura 1.2.5 C, care cuprinde efectuarea unor lucrări de apărare a comunei împotriva inundaţiilor. „Din fonduri proprii, în limita resurselor disponibile, ne dorim să realizăm lucrări de amenajare a rigolelor în satul Stremţ, pe lungimea DJ 750 C, acolo unde acestea nu există (nu au fost cuprinse în proiectul derulat pe Măsura 1.2.5 C). De asemenea, vrem să executăm un pod rutier în satul Stremţ, peste Valea Geoagiului, în punctul numit „La Valdu”. Lucrarea era prevăzută pentru acest an, dar pentru că au lipsit fondurile necesare ea a fost amânată pentru 2015. Sperăm ca podul să fie terminat până când va avea loc sărbătoarea Fiii satului, în luna august. Totodată, vom efectua lucrări de modernizare a căminului cutural din Stremţ şi ne dorim să continuăm amenajarea Parcului regal pe celălalt mal al Văii Geoagiului, urmând ca lucrarea să fie inaugurată la sărbătoarea Fiii satului. Acestea sunt doar câteva din proiectele anului viitor, pentru că spaţiul nu ne permite să le amintim acum pe toate”, a spus primarul Popa. El a adăugat că în 2015 vor continua manifestările devenite deja tradiţionale, Fiii satului, Ziua eroilor, Serbările zăpezii şi altele. Pe plan sportiv, primarul Popa a precizat că va fi sprijinită în continuare echipa Voinţa Stremţ, dar şi performanţa, prin aducerea unui nou antrenor şi completarea lotului cu tineri din satele comunei. Referindu-se la acţiunile care au loc în această perioadă, primarul Traian Ştefan Popa a amintit participarea unui grup de colindători, coordonaţi de directoarea şcolii din Stremţ, Nadia Bârgoz şi de părintele Silviu Bucurenciu, la Târgul de iarnă de la Aiud. Acelaşi grup a luat parte, la Ighiu, la o manifestare tradiţională de Crăciun. Totodată, formaţia de căluşeri înfiinţată de curând, condusă de Petru Roşca, a participat, la Deva, la Festivalul „Căluşerul transilvănean”, unde a fost răsplătită cu premii în bani şi diplome.
• Pachete de Crăciun în valoare totală de peste 9.000 de lei
În toate unităţile de învăţământ din comună au fost organizate serbări de Crăciun. Aşa cum ne-a spus primarul Traian Ştefan Popa, copiilor le-au fost pregătite aproape 300 de pachete cu dulciuri, rechizite şi îmbrăcăminte, în valoare de 30 de lei/pachet. „Valoarea totală a sponsorizărilor s-a cifrat la 9.200 de lei. Am oferit daruri copiilor de la şcolile din Stremţ, Geoagiu de Sus şi Geomal, unde au fost organizate serbări. La evenimente au participat, alături de copii, cadre didactice, preoţi, părinţi şi bunici. La final, cei mici s-au bucurat de darurile oferite de primărie, cu sprijinul sponsorilor, Moş Crăciun fiind mult mai darnic decât în anii trecuţi”, a precizat primarul Popa. Alături de un edil implicat în viaţa comunităţii, comuna se modernizează, iar viaţa oamenilor se schimbă mult în bine. Felicitări tuturor celor ce iau parte la această acţiune! Le dorim ca toate proiectele să devină realitate anul viitor!
Adriana DURIGĂ
Știri din zonă
ÎPS Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, din Galda de Jos
Joi, 12 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în localitatea Galda de Jos.
De la ora 12.00, ÎPS Irineu, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11. Așezământul social se află sub coordonarea părintelui Eugen Ciufudean, preot al parohiei Galda de Jos, protopopiatul Alba Iulia.
La eveniment au participat cei șapte beneficiari ai Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, alături de cei șase beneficiari ai Locuinței maxim protejate, nr. 12, aflată în apropiere. La final, ÎPS Irineu le-a adresat celor prezenți cuvinte ziditoare de suflet și sfaturi duhovnicești, după care le-a oferit daruri celor 13 beneficiari. Apoi, au luat cuvântul domnul Alexandru Sinea, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, și doamna Mirela Mîndroc, director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba.
Locuința maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din Galda de Jos funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia începând cu luna iunie a anului 2024, cu binecuvântarea și prin atenta purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. În această perioadă s-au realizat ample lucrări de modernizare, printr-o investiție de aproape . , bani proveniți din fondurile proprii ale Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Lucrările au inclus montarea de uși și geamuri noi, renovarea completă a băilor, camerelor și holurilor, instalarea de parchet și gresie, vopsirea pereților și modernizarea sistemului de canalizare. Exteriorul a fost, de asemenea, complet renovat, incluzând aplicarea unei lavabile decorative și refacerea trotuarelor perimetrale.
Locuința maxim protejată pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din localitatea Galda de Jos oferă servicii complexe de găzduire și ocrotire pentru șapte persoane adulte cu afecțiuni neuropsihice care beneficiază de îngrijirea unei echipe de profesioniști, formate din medic psihiatru, psiholog, medic de familie, asistent social și asistent medical. Serviciile oferite beneficiarilor în cadrul locuinței includ cazare, masă zilnică, îngrijire specializată și suport permanent. Locuința maxim protejată reprezintă un model de îngrijire integrată în care persoanele cu dizabilități primesc sprijin pentru a-și desfășura activitățile zilnice într-un mediu sigur și stabil.
Știri din zonă
Amenzi de aproape 50.000 de lei aplicate de polițiști, în urma unei acțiuni cu efective mărite organizate de IPJ Alba la Sântimbru
Miercuri, 27 noiembrie 2024, polițiștii Secției de Poliție Rurală Galda de Jos, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, Serviciului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, alături de reprezentanți ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba, ai Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Alba și ai Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Alba au organizat o acțiune în sistem integrat, pe raza comunei Sântimbru, județul Alba.
În cadrul acțiunii, au fost legitimate 158 de persoane, au fost verificate 94 de autovehicule au fost controlate două unități comerciale.
În urma controalelor au fost constatate 38 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 49.220 de lei, iar ca și măsură complementară, a fost confiscată cantitatea de 41 de kilograme de produse perisabile care aveau termenul de valabilitate depășit.
Știri din zonă
Bărbat de 35 de ani din Sântimbru reținut de polițiști, după ce și-a lovit vecinul cu pumnul în zona feței
Luni, 18 noiembrie 2024, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din comuna Sântimbru, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Cercetările sunt continuate.
• Informații de background
La data de 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Știri din zonă
Bărbat din Sântimbru cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat și lovit un vecin
Duminică, 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro