Actualitate
Superstiții, obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare | teiusinfo.ro
Cele mai vechi superstiții, obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, din lumea satului românesc | teius info.ro
Este săptămâna când credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii, este săptămâna presărată cu frumoase rânduieli şi obiceiuri străvechi, care trebuie ţinute din Duminica Floriilor – momentul intrării lui Iisus în Ierusalim – şi până la învierea Sa și chiar în zilele de Paști.
Este o săptămână sfânta, binecuvântată, în care postul trebuie ținut strict și pregătirile de Paște făcute ca la carte.
-se face curățenie generală în gospodării, se mătură curțile, șurile sunt curățate de gunoaie, se repară prin curte gardurile, anexele, șanțurile sunt curățate de nămol și se adâncesc, se dau pomii cu var alb (tulpina pomilor fructiferi –aproximativ 50-70 cm).
-în prima zi a Săptămânii Mari –se scot hainele la aerisit,
-până miercuri, inclusiv sunt permise muncile în câmp (săpat, curățat pomi, semănat), după această zi toți membrii familiei se ajută între ei la treburile gospodărești. Până în această zi femeile trebuie (trebuiau ) să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriță (o femeie fioroasă care pedepsea femeile leneșe pe parcursul anului. Uneltele de tortură ale Joimăriței erau: căldura, oala cu jăratec, ardea degetele femeilor leneșe. Joimărița era, la origini, o zeitate a morții care supraveghea focurile din Joia Mare, treptat devenind un personaj justițiar care pedepsea lenea.Tradiții în Săptămâna Mare
-în Oltenia copii merg la colindat, aceștia sunt răsplătiți cu ouă pentru a fi vopsite. Colindatul cu câlții-mâții (o formă de satirizare a femeilor care nu au terminat de tors), este un colind ce avertizează pedepsele Joimăriței.
„Câlţii-Mâţii,
Toarce câlţii!
Ori i-ai tors,
Ori i-ai ros. (…)
Să te-nduri şi să ne dai
Cele ouă-ncondeiete.”
-cenușa din sobă de la focul din miercurea mare este bună de aruncat pe straturi (rol de protejare împotriva dăunătorilor),
Joia Mare-Joia Patimilor- Joimărița – Joia Neagră
-în Joia Mare (ultima zi din post când se mai pomenesc cei decedați (se fac slujbe dedicate morților). În această zi fiecare familie care are rude decedate merge la biserică ducând diferite pomeni care constau în colaci, vin, dulciuri pe care le împart cu cei din biserică pentru sufletul celor adormiți.
-Se mai spune că în noaptea premergătoare Joii Mari, sau în dimineața acestei zile se deschid mormintele și sufletele morților se întorc la casele lor. Pentru a întâmpina aceste suflete se aprindeau focuri prin curți, sau în cimitire, (crezându-se că ei se încălzesc la aceste focuri). (Vezi înhumarea precreștină din Vinerea Mare –focurile fiind ruguri funerare).
Peste an se mai fac focuri ritualice de Mucenici, de Lăsatul Secului, de Sân Gheorghe sau de Sânzâiene (acestea se fac din plante cu virtuți magice –alun, tei, boz). În jurul focurilor se așeazau scaune pentru sufletele morților ce aveau să sosească și se dădea de pomană copiilor. Acest obicei se mai păstrează în zona montană a Bucovinei (Moldovița, Paltin, Argel, Vama, Brodina).
-în unele locuri (din lumea satului) cojile ouălor folosite la pască se adunau cu grijă într-un vas de ceramică iar în Sâmbăta Paștelui se aruncau pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile și puii aveau să fie păziți de uliu peste vară. Se mai credea că, în felul acesta, se dădea de știre Blajinilor – popor mitic care trăia sub pământ – că se apropie cea mai mare sărbătoare a creștinilor.
-în Joia Mare se vopsesc sau/ și încondeiază ouăle, culoarea recomandată și cel mai des folosită –roșu-culoarea reprezentând sângele Mântuitorului. În unele zone ale țării această operațiune are loc în Sâmbăta Paștelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În Vinerea Mare se spune că nu se face nimic pentru spor, deoarece nu rodeşte, pentru că Hristos a murit. Or, oul este un simbol al rodirii perpetue şi al formei rotunde aproape perfecte.
Ouăle roşii simbolizează Învierea au rolul de a ţine răul la distanţă. S-ar zice, în vechea tradiţie, că aruncarea, la întâmplare sau la gunoi, a cojilor de ouă roşii este interzisă. Acestea se aruncă într-o apă curgătoare, anunţându-se astfel că, la o săptămână după Paştele creştinilor, va veni şi Paştele blajinilor. În anumite regiuni ale ţării, ouăle roşii sau cojile lor se folosesc şi ca simbol al fertilităţii şi, din această cauză, se pun la rădăcina pomilor fructiferi sau a florilor.
-ouăle se vopseau (probabil și acum în unele case) cu coji de ceapă, cu sunătoare, flori de tei, levănțică.
-ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii.
.-ouăle închistrite sunt simbolul Mântuitorului, care a ieșit din mormânt și a înviat, precum puiul din găoace.
– În Bucovina (și nu numai) ele se numesc si „oua muncite”, dedicând strădania de a le face frumoase patimilor pe care le-a suferit Hristos pentru lume.
-tehnica diferă în funcție de zonă, timp, creatorul popular. Cea mai răspândită și mai renumită tradiție a încondeiatului ouălor este în Bucovina.
-Mai întâi, aici se încondeiau ouă crude, apoi fierte, iar azi se închistresc ouă golite de conținut. Instrumentul cu care se „scriu” ouăle se numește chișită (un vârf ascuțit de tablă de aramă, fixat într-o măciulie a unui băț plat).
Tehnicile sunt diferite. Cea mai apropiată de tradiție este încondeierea prin acoperirea succesivă cu ceară, apoi scufundarea oului în diferite băi de vopsea: întâi galben, apoi roșu, verde, albastru, negru.
-în ornarea ouălor se folosesc motive geometrice, fitomorfe sau zoomorfe. Dintre ele amintim romburi, triunghiuri, zig- zag-uri, puncte, frunza de stejar, bradul, floarea de măceș, grâul, coarnele berbecului, pestele, cerbul (coarnele cerbului), steaua magilor, cărarea (calea) rătăcită, cârligul ciobanului, crucea Paștelui, etc. Mai nou se întâlnesc icoane pictate pe oua sau în interiorul oului. Tot un motiv tradițional îl constituie încondeierea cu încrețeli (motive ornamentale) de pe cămășile populare.
Se mai întâlnesc și alte motive: șarpele, grebla, furca, ciuboțica cucului, hora, cloșca cu pui, coada rândunicii, laba găștei, colțul porcului, strugurele, cireșica, floarea păștii, fierul plugului, cheptenul, frâul, ferestruica, etc., prezente, mai nou, în zona Branului, Vrancea, Oltenia.
În cultura populară actuală, ouăle închistrite sunt, mai mult, obiecte de artă.
Câteva explicații ale unor simboluri folosite la încondeiat
linia dreaptă verticală = viața;
linia dreaptă orizontală = moartea;
linia dublă dreaptă = eternitatea;
linia cu dreptunghiuri = gândirea și cunoașterea;
linia ușor ondulată = apa, purificarea;
spirala = timpul, eternitatea;
dublă spirală = legătura dintre viață și moarte.
Cele mai întâlnite motive la încondeiere:
Crucea – semnul creștinătății,
Crucea Paștelui – crucea cu care creștinii împodobesc pasca pe care o duc la biserică, în noaptea Învierii,
Crucea românească și crucea rusească sau crucea moldovenească – este reprezentată printr-o cruce cu alte cruciulițe la capete;
Steaua – este un motiv răspândit, întâlnit în Bucovina și în vechiul Regat,
Regnul animal: albina, broasca, șarpele, mielul;
Motive vegetale: frunza bradului, garoafa, spicul grâulu;
Unelte casnice și de câmp: grebla, lopata, fierul plugului;
Ornamente industriale, motive luate din industria casnică: clinul ce se formează la croirea cămeșilor.
Legenda care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști. Se spune că Maica Domnului venise să-și plângă fiul răstignit, aceasta a așezat coșul cu ouă lângă cruce, acestea înroșindu-se de sângele scurs de la rănile lui Iisus. Atunci Domnul a spus:
„De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.
Culoarea roșie reprezentând focul cu puterea purificatoare dar și sângele lui Iisus pentru mântuire.
-din Joia Mare până în Joia Săptămânii Luminate femeile nu au voie să spele haine,
-în această zi nu este bine să dormi, de vei dormi în această zi vei lenevi tot anul (lenea este unul din cele mai mari păcate),
-în această zi are loc Denia celor 12 Evanghelii,
– în credinţa populară, cei care ţin post din Joia Mare şi până în Paşti vor fi înştiinţaţi de moartea lor cu trei zile înainte de a trece în lumea cealaltă.
Obiceiuri, tradiții și supertiții în Vinerea Mare
Vinerea Mare – în Bucovina denumită și Vinerea Paștilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare.
Este ziua în care Iisus a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. În această zi se ține post negru, este interzis să faci copturi. Există credința că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat și va fi în mare pericol de boală, iar coptura nu este mâncată nici de pești, Femeile care coc în această zi se spune că ard mâinile Maicii Domnului. Iar cine ține post negru va fi ferit de boli tot anul și va avea belșug în toate.
În dimineața Vinerii Mari, oamenii alergau desculți prin rouă, înainte de răsăritul soarelui, pentru a fi sănătoși tot restul anului (Bucovina și Maramureș).
Sâmbăta Mare
Ultima zi a Săptămânii Patimilor, cunoscută drept Sâmbata Mare, este ziua în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos şi pogorârea în iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricăciune a fost mutat spre viaţa veşnică. Sâmbăta cea mare este deci ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la înviere întreaga umanitate.
Lumina Învierii
După ce iau lumina, oamenii merg în cimitir la căpătâiul morţilor familiei şi aprind şi acolo lumânări, ca şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi peste o săptămână, când e Paştele Morţilor. Sămbata și duminica se transmit cele mai frumoase mesaje, urări și felicitări de Paște fericit care pot fi transmise prin SMS.
La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos.

Actualitate
Bărbat de 44 de ani reținut de polițiștii din Teiuș, după ce a fost depistat conducând băut și cu permisul suspendat, pe strada Clujului
La data de 23 martie 2025, în jurul orei 15.20, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Teiuș au oprit, pentru control, pe strada Clujului din oraș, un autoturism condus de un bărbat de 44 de ani, din județul Mehedinți.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Ulterior, la aceeași dată, în jurul orei 18.10, bărbatul a condus autoturismul, pe strada Clujului din Teiuș, fiind oprit de către polițiști.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,58 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit că acesta are suspendat dreptul de a conduce autovehicule, din data de 23 martie 2025.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influenta alcoolului și conducere fără permis, iar polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de bărbatul de 44 de ani.
Actualitate
Minoră de 14 ani, dispărută de la o casă de timp familial din Teiuș, căutată de polițiști
Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din orașul Teiuș, județul Alba. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
La data de 5 martie 2025, în jurul orei 18.10, Poliția Orașului Teiuș a fost sesizată de către reprezentantul unei case de timp familial, din oraș, cu privire la faptul că, în dimineața aceleiași zile, în jurul orei 07.30, minora CALO ALEXANDRA-NARCISA, în vârstă de 14 de ani, a plecat din casă și nu a mai revenit până în prezent.
Minora are următoarele semnalmente:
• 1,60 cm înălțime;
• 55 kg;
• păr lung, roșcat;
• ochi căprui;
• ten închis.
La momentul dispariției, purta geacă neagră, pantaloni de culoare verde și pantofi sport de culoare neagră.
Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării ei, iar aceasta a fost dată în urmărire.
Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea minorei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
UPDATE: „Minora a fost identificată pe raza județului Sălaj. Aceasta este în stare bună”, a mai transmis IPJ Alba.
Actualitate
ÎPS Irineu, vizită pastorală la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș
Joi, 27 februarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș.
Acesta, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la acest așezământ aflat în rețeaua socială a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Chiriarhul nostru le-a adresat beneficiarilor cuvinte de îmbărbătare și sfaturi folositoare de suflet. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei noastre le-a oferit vârstnicilor ocrotiți aici numeroase daruri.
Centrul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș a fost înființat în anul 2011, funcționând sub directa coordonare a părintelui arhimandrit Vasile Crișan, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava. Activitatea desfășurată în cadrul așezământului este una complexă, cele 17 persoane ocrotite aici beneficiind de o gamă largă de servicii sociale, medicale, precum și consiliere spirituală. Slujba de binecuvântare a Centrului pentru persoane vârstnice din Teiuș a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu în data de 1 octombrie 2013, cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicilor.
Actualitate
Bărbat de 57 de ani din Teiuș „ars la buzunar” de polițiștii locali, după ce a incendiat 1,2 hectare de teren
Un bărbat de 57 de ani din Teiuș a fost amendat pentru incendierea a peste 1,2 hectare de teren. Amenda primită de acesta din partea Poliției Locale Teiuș a fost de 500 de lei.
„Creșterea temperaturii se pare că are drept efect in această perioadă sporirea apetitului pentru incendierea miriștilor, a terenurilor agricole și forestiere. Polițiștii locali teiușeni l-au depistat pe numitul E.L., în vârstă de 57 de ani, din Teiuș, care a incendiat peste 1,2 hectare teren in zona Râtului, lucru interzis și pedepsit de legile in vigoare.
Cetățeanul E.L. a fost sancționat contravențional cu suma de 500 lei.
Este strict interzisă aprinderea resturilor vegetale, a miriștilor, consecințele pot fi dezastruoase pentru faună și proprietăți și pot pune în pericol viața persoanelor!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica| teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024 | teiusinfo.ro